Hidrosadenita, medicine try abcesul tuberos sau boala Verneuil reprezint? inflamatia piogen? acut? a glandelor sudoripare apocrine, cu localizare la nivelul hipodermului, cel mai frecvent în axile.
Cauze
Agentul etiologic cel mai frecvent este stafilococul auriu, iar infectia este favorizată de: igiena precară a tegumentelor, iritatii mecanice ale pielii (folosirea lamei de ras), teren propice (diabet, avitaminoze, alcoolism, stress).
Semne și simptome
Localizarea cea mai frecventă a hidrosadenitei este în axile, dar poate apărea si la nivelul glandelor sudoripare ale areolei mamare, pubelui, labiilor sau regiunii anale. Leziunea este localizată în hipoderm, si interesează initial glomerulul glandei sudoripare. Este caracterizată de: multiplicitatea leziunilor în diverse faze de evolutie, aparitie simultană sau succesivă pe o perioadă lungă de timp şi tendintă la recidivă. Se deosebeste de furuncul prin faptul că nu este centrată de firul de păr.
Debutul se face prin aparitia unui nodul hipodermic dureros si pruriginos, de consistentă crescută, aderent la piele si mobil cu straturile profunde. În evolutie apare ramolirea centrală cu tegumente de culoare rosu-violaceu si senzatie de fluctuentă. În perioada de stare apar multiple formatiuni în diferite grade de evolutie, care fistulizează eliminând un continut seros tulbure sau puroi cremos. Se însoteste de semne generale de mai mică intensitate decât în cazul furunculelor. Evolutia obisnuită este spre extindere si fistulizare.
Diagnostic
Diagnosticul se face pe baza examenului clinic.
Tratament
În foarte putine cazuri apare vindecarea spontană. Inițial se aplică local prișniț si antibiotice. În faza de abcedare, se practică tratamentul chirurgical local, ce constă în: incizie, evacuarea puroiului si drenaj (cu mese de tifon). În cazurile cu evolutie zgomotoasă se asociază antibioterapia si vaccinoterapia.
foto: imed.ro
Comments