Hemoroizii

Hemoroizii reprezint? dilata?ii ale venelor hemoroidale sau rectale, check capsule ce se manifest? prin rectoragii ?i dureri la nivelul canalului anal. În func?ie de localizare, hemorozii sunt de 2 feluri: interni ?i externi.

Hemoroizii interni sunt localizați la nivelul canalului anal, iar cei externi reprezintă dilatări ale venelor din jurul anusului.

Cauze

Constipația (la femei, ca o manifestare a sindromului premenstrual), diareea cronică, hipertensiunea portală, obezitatea, sarcina.

Clinic: semne și simptome

Hemoroizii pot evolua fără simptome sau pot avea simptomatologie episodică (simptomele apar și dispar după câteva zile). Hemoroizii interni sunt însoțiți de obicei de rectoragii (sânge ce coafează scaunul sau pe hârtia igienică). Uneori, hemoroizii interni pot protruziona, apărand astfel prolapsul hemoroidal. Hemoroizii externi se manifestă prin: durere și senzație de arsură la defecație, prurit, iritație, hemoragii, disconfort la așezare. Sângele observat în scaun în cazul hemoroizilor este de culoarea roșie. În cazul în care se pierde mult sânge, pacienții se pot plânge de amețeli, leșinuri - simptome ce apar ca urmare a anemiei cauzate de pierderile de sânge.

Diagnostic

Hemoroizii interni se examinează cu ajutorul anuscopului. La persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, este recomandată efectuarea unei colonoscopii sau sigmoidoscopii pentru diagnosticul diferențial cu cancerul colonic care are simptome asemănătoare. Hemoroizii externi vor fi diagnosticați prin examinarea minuțioasă a regiunii anale.

Diagnosticarea corectă a hemoroizilor se face și cu ajutorul tușeului rectal. Cu ajutorul tactului rectal se face diagnostic diferențial cu mărirea de volum a prostatei, polipii anali sau cu abcesul rectal.

Complicatii

Hemoroizii se pot complica în mai multe moduri: prolaps hemoroidal, fistulă venoasă, tromboză hemoroidală.

Tratament

Pentru că frecvența acestei afecțiuni este foarte mare, au fost inventate a serie de tratamente, ce au ca scop ameliorarea simptomelor însotitoare sau vindecarea.

Dieta este foarte importantă. Se va impune o dietă adecvată combaterii constipației.

Terapia naturistă. Constă în preparate din plante care se pot administra atât intern cât și la nivel local. Dintre plantele ce pot fi folosite în tratamentul hemoroizilor pot fi aminitite: scoarța de stejar, coada șoricelului, coada calului, frunzele de soc.

Folosirea laserului s-a dovedit a fi o metodă bună de tratament. Laserul este folosit pentru cauterizarea țesuturilor afectate.

Tratamentele chirurgicale constau in hemoroidectomie (aceasta se impune în cazurile prolapsului hemoroidal), ligatura venelor hemoroidale, criochirurgie, scleroterapie.

Mai multe despre tratamentul hemoroizilor puteți citi aici.

Add comment


Security code
Refresh