Hemodializa zilnică

Frecven?a ?edin?elor de hemodializ? este stabilit? la 3 pe s?pt?mân?, doctor order acest protocol fiind aplicat de majoritatea centrelor de dializ? din lume.

Unele centre au încercat și scheme de hemodializă zilnică (cotidiană) de scurtă durată, care s-au dovedit mai eficiente decât schema clasică. În cazul a 3 ședințe de dializă/săptămână a câte 3.5-4 ore apare un efect de vârf și nadir caracterizat prin fluctuații mari ale nivelului toxinelor uremice și volumului fluidelor corporale, ceea ce restricționează mult calitatea vieții pacientului. Ședințele de dializă mai scurte și mai dese ar îndepărta acest neajuns, însă ar implica și costuri mult mai mari.

Dovezile din studii clinice au arătat că dializa zilnică este mai eficientă în ameliorarea parametrilor clinici și paraclinici (toxine uremice, eritropoeză, tensiune arterială, status nutrițional), lucru predictibil având în vedere faptul că epurarea zilnică de toxine este mult mai apropiată de funcția normală a rinichilor decât epurarea odată la 3 zile. În plus, dializa zilnică presupune mai puține restricții alimentare și hidrice și mai puține medicamente.

Actualmente, se folosesc 2 forme de dializă zilnică: dializa nocturnă lungă (la domiciliu) și dializa scurtă (în timpul zilei, la centrul de dializă). Deși sunt definite ca dialize zilnice, frecvența tratamentului de substituție renală variază între 5 și 7 zile.

Propusă pentru prima oară în 1968, hemodializa zilnică nu devenit foarte populară datorită costurilor ridicate și problemelor de programare a pacienților în centrele de dializă. Estimările arată însă că hemodializa zilnică ar putea împovara mai puțin sistemele sanitare decât hemodializa de 3 ori/săptămână dat fiind faptul că reduce numărul spitalizărilor, crește calitatea vieții și costurile necesare pentru medicație. Deși nu au fost studiate, alte posibile dezavantaje ale hemodializei zilnice ar fi legate de accesul vascular mai frecvent și problemele de coagulare.

Deși există probleme în ceea ce privește rambursarea din partea companiilor/caselor de asigurări de sănătate, numărul pacienților cu hemodializă zilnică este în creștere lentă și există premisele ca în viitor să devină noul standard de îngrijire pentru pacienții cu boală reală în stadiu terminal.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh