Dincolo de efectele nocive ale consumului de Cola, populara băutură carbogazoasă are însă ți efecte terapeutice: poate fi indicată ca soluție de rehidratare în infecțiile digestive sau pentru distrugerea bezoarilor gastrici.
Bezoarii reprezintă agregate de substanțe nedigerabile care se acumulează în stomac (mai rar în intestinul subțire) și pot da simptome ocluzive. Bezoarii sunt rar întâlniți în practică, fiind descoperiți la mai puțin de 1% din pacienții explorați prin endoscopie digestivă superioară. În funcție de compoziție există fitobezoari (vegetale), tricobezoari (păr) sau farmacobezoari (medicamente). Tratamentul poate fi medicamentos (dizolvare chimică cu celulază, papaină sau acetilcisteină), endoscopic sau chirurgical.
Una dintre metodele de dizolvare chimică este administrarea de Coca-Cola fie oral, fie pe o sondă nazogastrică, fie endoscopic.
Un review sistematic publicat în Alimentary Pharmacology and Therapeutics care a inclus 24 studii și 46 pacienți a arătat că consumul de coca-cola dizolvă fitobezoarii gastrici în 50% din cazuri, iar dacă se asociază și o metodă de tratament endoscopic, eficacitatea tratamentului crește până la 91.3%. Mecanismul de acțiune al Coca-Cola asupra bezoarilor pare să fie legat de pH-ul scăzut (2.6), conținutul crescut în bicarbonat de sodiu și prezența bulelor de dioxid de carbon.
Recomandarea autorilor este ca administrarea de Cola să fie tratamentul de primă intenție în cazul fitobezoarilor gastrici.