Ora de aur în accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai grave complica?ii ale bolilor cardiovasculare, patient care în lipsa tratamentului precoce poate duce la sechele neurologice importante.

Accidentul vascular cerebral poate apărea prin blocarea fluxului de sânge a unei zone din creier de către un embol (de obicei un cheag de sânge) – AVC ischemic, sau prin ruperea unui vas sangvin și sângerare cerebrală – AVC hemoragic. Celulele nervoase sunt cele mai sensibile la deprivarea de oxigen și nutrienți (glucoză): hipoxia severă sau anoxia (lipsa completă a oxigenului) poate duce la moartea acestora.

Sub motto-ul “time is brain” (timpul înseamnă creier), neurologii reafirmă necesitatea cunoașterea semnelor și simptomelor accidentului vascular cerebral – cefalee severă, slăbiciune musculară sau paralizie instalată brusc (de obicei pe o parte a corpului), amețeală, confuzie, tulburări de vorbire, de vedere, de înțelegere, de mers sau de echilibru – deoarece, pentru fiecare 10 minute de întârziere a prezentării la medic și a tratamentului, circa 20 milioane de celule nervoase mor.

Conceptul de “golden hour” (ora de aur) se referă la intervalul optim în care tratamentul fibrinolitic cu alteplază (tPA, tissue plasminogen activator) în AVC ischemic asigură o rată mare de revascularizare, cel mai bun prognostic și cea mai bună recuperare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dincolo de acest interval, tratamentul fibrinolitic prezintă un risc hemoragic mare. Din păcate, doar 25% dintre pacienți se prezintă în intervalul optim de administrare a terapiei cu alteplază. Ghidurile actuale recomandă administrarea alteplazei în primele 4.5 ore de la debutul accidentului cerebrovascular.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh