Ce este coma indusă?

În cazul unor tramatisme cranio-cerebrale sau a unor infectii neurologice severe, se poate institui ca masura de protejare a creierului coma indusa medicamentos.

Pe scurt, coma indusă reprezintă abolirea stării de conștiență indusă temporar de către medici prin administrarea de barbiturice (pentobarbital, thiopental), în vederea protecției creierului care a suferit o injurie (traumatism, intervenții neurochirurgicale, neuroinfecții, hemoragii intracraniene, status epilepticus). Coma indusă are drept scop scăderea metabolismului și a necesarului de oxigen la nivelul creierului, oferindu-i acestuia timp să se vindece. Fiind o stare de comă controlată, scăderea treptată și oprirea medicației duce la reversarea comei.   

Una din principalele consecințe ale traumatismelor craniene este edemul cerebral. Fiind localizat într-un spațiu osos închis, umflarea creierului duce la creșterea presiunii în cutia craniană (hipertensiune intracraniană), ceea ce obstrucționează circulația sângelui și poate antrena chiar hernierea țesutului cerebral prin gaura occipitală, complicație care are potențial fatal.

Coma indusă scade necesarul energetic și fluxul sangvin la nivelul creierului, ajutând la reducerea edemului cerebral și a hipertensiunii intracraniene. Pe lângă administrarea de medicamente, această protecție a creierului prin punerea sa în repaus poate fi făcută și prin hipotermie.

Add comment


Security code
Refresh