Ganglionul santinel? este primul ganglion limfatic în care dreneaz? o tumor?. Conceptul de ganglion santinelă se bazează pe faptul că diseminarea celulelor tumorale pe cale limfatică se face secvențial, invadând în ordine ganglionii de drenaj a regiunii anatomice unde este localizat cancerul.
Evaluarea ganglionului santinelă prezice prezența sau absența diseminării tumorale în ceilalți ganglioni locoregionali, fiind o etapă importantă în stabilirea conduitei terapeutice: în cazul în care ganglionul santinelă este liber de celule tumorale se poate face o chirurgie limitată (considerându-se că nici ceilalți ganglioni locoregionali nu sunt invadați), iar dacă este invadat de celule maligne trebuie făcută o evidare ganglionară extinsă.
Tehnica ganglionului santinelă presupune injectarea unui colorant vital sau a unui trasor radioactiv în jurul tumorii și urmărirea traseului de drenaj limfatic până la depistarea primului ganglion cu ajutorul unei gamma-camere portabile. Odată depistat, ganglionul santinelă este excizat chirurgical și trimis spre examinare la serviciul de anatomie patologică. Dacă este negativ (celule tumorale absente) se poate practica o intervenție conservatoare, iar dacă este pozitiv (celule tumorale prezente) trebuie efectuată și limfadenectomie locoregională. Mai multe despre tehnica ganglionului santinelă puteți citi aici.
Identificarea ganglionului santinelă are aplicații în cancerul de sân incipient, în cancerul de piele și în cancerele genitale.