Endocardita noninfecțioasă (aseptică)

Endocardita noninfec?ioas?, pharmacy advice cunoscut? ?i sub denumirea de endocardit? trombotic? nebacterian? (abacterian?, ailment here aseptic?) const? în apari?ia de vegeta?ii sterile la nivelul valvelor cardiace ?i endocardului.

Vegetațiile sunt formate din trombi fibrino-plachetari și apar în condiții de traumatisme, stări de hipercoagulabilitate (paraneoplazice), vasculită sau prezența de complexe imune circulante. Deși această entitate nu este complet elucidată, printre cauzele care ar putea duce la apariția endocarditei trombotice nebacteriene se numără leziuni legate de cateterismul cardiac, lupusul eritematos sistemic (endocardita verucoasă Libman-Sacks), sindromul antifosfolipidic sau alte diateze trombotice, granulomatoza Wegener, insuficiența renală cronică, boli cronice consumptive sau carcinoame metastatice cu producție de mucină – pulmonar, gastric, pancreatic (endocardită marantică asociată malignităților), sindrom carcinoid, infecții cronice (osteomielită, tuberculoză) dar și afecțiuni acute precum septicemia sau arsurile.

Vegetațiile din endocarditele aseptice au preferință pentru valvele cu anomalii structurale sau afectate de reumatismul articular acut, dar pot apărea și pe valve normale. Frecvența afectării valvulare este mai mare pentru mitrală și aortică decât pentru tricuspidă și pulmonară.

Clinic, endocardita trombotică nebacteriană poate genera insuficiențe/stenoze valvulare și embolii sistemice cu evenimente ischemice acute – cerebrale, renale, splenice, mezenterice, coronariene sau la nivelul extremităților. Febra prelungită însoțită de un suflu cardiac sunt frecvent prezente. Vegetațiile nebacteriene pot constitui sediul nidării unor germeni, ceea ce transformă endocardita într-o formă infecțioasă.

Diagnosticul se pune prin ecocardiografie, care evidențiază prezența vegetațiilor valvulare, în condițiile unor hemoculturi repetate negative. Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu mixoamele atriale.

Tratamentul se face cu anticoagulante orale sau injectabile. Prognosticul este prost mai degrabă datorită bolii de bază decât leziunilor cardiace în sine.

foto: jazannurses.com

Add comment


Security code
Refresh