Edemele ca reacție adversă la calciu-blocante

Edemele periferice sunt un efect advers relativ frecvent la pacienții care iau blocante ale canalelor de calciu (amlodipină, felodipină, lecarnidipină, nifedipină), medicamente hipotensoare care altfel sunt foarte bine tolerate.

Instalarea edemelor gambiere ca reacție adversă la calciu-blocante poate fi motiv de complianță scăzută (întreruperea administrării sau administrare discontinuă) la tratamentul antihipertensiv, mai ales încât este vorba despre pacienți care nu au niciun simptom și care se trezesc brusc cu necesitatea de a lua pastile toată viața.

Atunci când este vorba despre edeme, prima tendință este de a administra diuretice, însă aceasta nu este cea mai bună soluție pentru că nu este neaparat vorba despre retenție hidrosalină (ci despre o arteriolodilatație puternică provocată de blocantul de calciu). Pentru a combate acest efect advers se recomandă asocierea calciu-blocantelor cu un blocant al sistemului renină-angiotensină – IECA (inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei) sau BRA (blocant al receptorului de angiotensină). Un review sistematic recent arată că IECA sunt mai eficace decât sartanii în reducerea edemului asociat calciu-blocantelor.

Mecanismul prin care acest efect advers al calciu-blocantelor este neutralizat de către IECA/sartani constă în faptul că arteriolodilatația produsă de blocarea canelelor de calciu este compensată de venodilatația produsă de blocarea angiotensinei. Actualmente sunt dispoibile și combinații fixe de calciu blocant + IECA/sartan, care oferă o activitate antihipertensivă potentă într-o singură pastilă și fără risc de edeme gambiere.

Sigur că uneori la apariția edemelor contribuie și alte mecanisme (stază venoasă în cadrul unei insuficiențe cardiace sau unei insuficiențe venoase cronice, drenaj limfatic scăzut), caz în care umflarea picioarelor poate persista și sub terapia combinată calciu-blocant + IECA/sartan.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna,am început sa iau Karisa in urma cu 10 zile. Nu iau anticoncepționa le de ...

  Read more...

   
 • Fa proasto albinele ințeapa nu musca

  Read more...

   
 • Mersul la sala e indicat mai ales daca vrei sa pui masa musculara. Daca pe langa ...

  Read more...

   
 • Bună ziua, am făcut niște analize și AgHbs are valoarea 3428.41. Ce înseamnă?

  Read more...

   
 • Bună ziua, Foarte bun articolul care se afla aici! Va sfătuiesc sa urmați tratamentul ...

  Read more...