Ecografia de urgență – examinarea RUSH

Alaturi de examinarea FAST la pacientii traumatizati, un alt algoritm utilizat în ecografia de urgenta este examinarea RUSH (rapid ultrasound for shock and hypotension).

Așa cum îi spune și numele, examinarea RUSH este indicată la pacienții cu hipotensiune și semne de șoc și include examinarea cordului, a venei cave inferioare, a spațiului Morrison (vezi ecografia FAST) și aortei și evaluarea pentru pneumotorax. Etapele examinării RUSH pot fi sistematizate în acronimul HI-MAP (heart, inferior vena cava, Morrison/FAST, aorta, pneumothorax):

  • Cordul – se examinează în fereastrele parasternal ax lung și apical 4 camere, evaluând prezența revărsatului pericardic/tamponadei pericardice, a dilatării ventriculului drept (în embolia pulmonară) și a cineticii ventriculului stâng.
  • Vena cavă inferioară – oferă informații cu privire la statusul volemic al pacientului. Un diametru sub 15mm asociat cu colaps inspirator complet al venei cave inferioare arată hipovolemie și stabilește indicația de resuscitare volemică. Invers, o VCI peste 25mm fără colaps inspirator indică o presiune venoasă centrală crescută și lipsa de beneficiu la încărcare volemică.
  • Spațiul Morrison – evaluarea ecografică a spațiului interhepatorenal este inclusă în examinarea FAST și are drept scop evidențierea lichidului liber în cavitatea peritoneală. Se recomandă și examinarea interfaței diafragmă/plămân pentru depistarea lichidului pleural.
  • Aorta – prin deplasarea sondei ecografice dinspre xifoid spre hipogastru se obține o scanare continuă și rapidă a aortei abdominale la nivelul trunchiului celiac, arterei mezenterice superioare, arterelor renale și bifurcației iliace. Dilatarea masivă a aortei la un pacient în șoc poate sugera un anevrism de aortă rupt.
  • Pneumotorax – preferabil cu o sondă de părți moi (frecvență mare) se scanează ambele hemitorace la nivelul spațiului intercostal 3 anterior pentru depistarea pneumotoraxului.

Referințe: The RUSH Exam

Add comment


Security code
Refresh