Ecograful de buzunar în practica de cardiologie

Popularul ecograf de buzunar, illness în varianta Vscan (General Electric) sau Acuson P10 (Siemens), healing este insuficient pentru practica de cardiologie, se arat? în 2 studii publicate în Journal of the American Society of Echocardiography.

Valoros pentru specialiștii în medicină de familie, medicină internă sau medicină de urgență, ecograful portabil nu este lafel de apreciat și de către cardiologi, care critică lipsa Doppler-ului spectral. În practica de cardiologie, utilitatea acestuia este limitată pentru cazurile în care nu există acces la un ecograf standard sau unul portabil (tip laptop) pentru ecografie cardiacă.

Într-un studiu care a analizat performanța Vscan comparativ cu un ecograf staționar la ecocardiografie, dispozitivul portabil s-a comportat foarte bine (rezultate comparabile cu aparatul standard în ceea ce privește cinetica pereților cardiaci, vizibilitatea endocardului, dimensiunea structurilor cardiace, fracția de ejecție a ventriculului stâng, prezența lichidului pericardic), cu excepția leziunilor valvulare – s-a constatat o supraestimare ușoară a severității insuficiențelor valvulare și o subestimare în 50% cazuri a severității stenozei aortice (datorită absenței funcției de Doppler spectral, investigatorii au folosit parametri surogat pentru evaluarea stenozelor valvulare – gradul de îngroșare, calcificare și mobilitate a valvei și turbulența fluxului transvalvular).

Ecograful portabil nu a scăpat nicio leziune semnificativă clinic.

Update

Un nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine a arătat că ecograful de buzunar a avut o acuratețe foarte bună comparativ cu ecocardiografia transtoracică convențională.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh