Analize pentru colon (intestinul gros)

Fie că este vorba de polipi colonici, cancer colorectal, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colită ulcerativă, alte colite) sau diverticuloză, există mai multe investigații utile pentru evaluarea bolilor colonului (intestinului gros).

Testele pentru depistarea sângerărilor oculte în scaun au ca principiu identificarea hemoglobinei în materiile fecale pe baza unei reacții de peroxidare. Aceste teste necesită un regim de 3 zile fără carne roșie, legume bogate în peroxidază (spanac), preparate de fier și aspirină. Aceste teste sunt grevate de o rată destul de crescută de rezultate fals-negative, ținând cont că polipii pot sângera intermitent. Pozitivarea testului depinde de mărimea polipilor și de localizarea lor distală, la nivelul colonului stâng. Testele de generație nouă (testele imunohistochimice) nu necesită pregătire (pentru că detectează doar globina). Detalii despre testul Adler aici.

Irigografia sau clisma baritată constă în introducerea unei substanțe de contrast (bariu) prin anus, care opacifiază cadrul colic și poate evidenția prezența polipilor, a diverticulilor sau a tumorilor colorectale. Este o investigație destul de iradiantă. Clisma baritată cu dublu contrast presupune în plus față de irigografie și insuflarea de aer, oferind o acuratețe mai bună în depistarea leziunilor colorectale.

Colonoscopia reprezintă metoda standard actuală pentru examinarea întregului colonul. Pe lângă valoarea diagnostică, colonscopia poate avea și viză terapeutică (ex. polipectomie). Detalii despre colonoscopie găsiți aici.

Colonoscopia vituală (colonoCT, colonografia CT) presupune examinarea colonului prin CT (computer tomografie), printr-un protocol de achiziție a imaginilor în mai multe planuri, pe baza cărora se realizează o reconstrucție 3D. Investigația este neinvazivă, iar doza de iradiere este mai mică decât cea de la o examinare CT abdomino-pelvină. Detalii aici.

Markerii fecali de inflamație (calprotectina fecală) sunt utilizați în bolile inflamatorii intestinale pentru evaluarea activității bolii și monitorizarea răspunsului la tratament.

Tușeul (tactul) rectal este o metodă clinică de examinare a rectului. În cadrul acestui test medicul va introduce un deget prin anus și va examina pereții și conținutul rectului. 

Add comment


Security code
Refresh