Analize pentru prostată

Unul din controalele periodice pe care trebuie să le fac? bărbații este cel la prostată. Astfel pot fi depistate infecțiile prostatice (prostatite, abcese), adenomul de prostată și chiar cancerul de prostată.

Simptomatologia care poate indica o afecțiune a prostatei constă în urinarea frecventă, în special în timpul nopții (polakiurie nocturnă), urinare dificilă sau incompletă, urinare cu jet întrerupt sau cu presiune scăzută. Problema este că spre deosebire de adenomul de prostată, care produce adesea tulburări de urinare precoce (pentru că se dezvoltă din porțiunea centrală a prostatei și determină obstrucție la nivelul uretrei), cancerul (adenocarcinomul) de prostată se dezvoltă din porțiunea periferică a prostatei și devine simptomatic doar în stadii avansate, când a crescut foarte mult și ajunge să comprime uretra situată în porțiunea centrală a glandei.

După vârsta de 50 ani, toți bărbații trebuie să facă screeningul cancerului de prostată (chiar mai devreme – de la 40 ani, pentru cei cu istoric familial de ADK prostatic), care constă în dozarea PSA (antigen specific prostatic), tușeu rectal efectuat de medicul urolog și ecografie de prostată.

  1. PSA (antigenul specific prostatic) – este o analiză de sânge care crește specific în bolile prostatei (infecții, adenom, ADK). Valorile normale sunt sub 4 ng/dl (până la 6 ng/dl pentru bărbații de 70-80 ani). Valorile peste 10 ng/dl sunt sugestive pentru un ADK de prostată, deși adenoamele voluminoase pot da și ele creșteri semnificative ale PSA. Pentru a crește acuratețea diferențierii benign/malign se dozează și PSA liber (free PSA) și se calculează raportul PSA liber/PSA total – sub 19% pledează pentru ADK de prostată, peste 19% pentru adenom de prostată. PSA poate fi fals-crescut în caz de tușeu rectal recent, ejeculare recentă și fals-scăzut în cazul în care pacientul se află pe tratament cu inhibitori de 5 alfa-reductază (finasterid). Recoltarea sângelui pentru determinarea PSA se face dimineața. Detalii despre PSA puteți citi aici.
  2. Tușeul rectal – presupune examinarea prostatei palpator prin peretele anterior al rectului. Se poate aprecia consistența prostatei, sensibilitatea la palpare (dureroasă/nedureroasă), precum și prezența unor eventuale formațiuni delimitate la acest nivel.
  3. Ecografia prostatică – prostata poate fi apreciată ecografic atât transabdominal (folosind ca fereastră acustică vezica urinară, care trebuie să fie plină), cât și transrectal (după pregătirea rectului prin clisme evacuatorii). Examinarea endorectală permite și prelevarea de biopsii din prostată, în vederea unui diagnostic histopatologic.

Comments  

# titi 2013-12-06 06:03
am 80 ani si un adenom de prostata de aproape 30ani pe care l-am tratat si natural si cu medicamente pe 2012 am folosit tot anul duodart efect 0 nu sa observat nici o Inbunatatire urinez cu Intrerpere ,jet slab ,si urinez des,acum am Intrupt orice tratament pentru a face un p.s.a daca faci analiza In timul tratamentului da o diferenta de aprox. 50% .pt. toti cei cu probeme de prostata nu va lasati pacaliti de reclamele dela tv. nu au nici un efect .daca nici duordatul care este un medicament de ultima generatie nu are efctul dorit.In prospect scrie ca medicmentul nu are efect asupra prostatei ci asupra unui hormon care este responsabil de cresterea prostatei.tot ce am luat pana acum este 0000.singurul tratament este operatia ,nimic nu opreste cresterea prostatei ,astept si parerea unui doctor specialist.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh