Depresia post-natal? nu este o boal? exclusiv matern?, see ea putând apare în egal? m?sur? ?i la b?rba?i.
Deși s-a considerat multă vreme că depresia post-natală paternă este legată de cea maternă (similar sindromului Couvade, în care partenerul gravidei are și el simptome de sarcină – creștere în greutate, distensie abdominală, grețuri, tulburări de somn), se pare că bărbații dezvoltă depresie independent de partenerele lor.
Depresia post-natală la bărbați este o consecință a implicării din ce în ce mai mari a tatălui în creșterea copilului, care în zilele noastre nu mai este exclusiv sarcina femeii. Există familii în care după naștere femeia își reia cariera și bărbatul este cel care își ia concediu de paternitate pentru creșterea copilului. Vârful de incidență al depresiei post-natale la bărbați este între 6 săpătămâni și 6 luni după naștere.
Factorii care contribuie la depresia post-natală paternă sunt:
- factori comuni cu cei materni – lipsa de suport social și emoțional, caracteristici de personalitate, stress, schimbări în relația de cuplu, deprivarea de somn, dificultatea obișnuirii cu statutul de părinte, experință negativă la naștere, neîmplinirea așteptărilor prenatale.
- factori specifici bărbaților – neadaptarea la rolul social al tatălui în familie, atitudine negativă față de modul cum parentalitatea afectează masculinitatea, schimbări în dinamica familiei, grija responsabilităților care vin odată cu nașterea unui copil, neîmplinirea așteptărilor legate de reluarea vieții sexuale după naștere, critică excesivă din partea partenerei, lipsa recunoașterii paternității ca un eveniment important din viață (așa cum este considerată maternitatea).
Factorii de risc pentru depresia post-natală paternă sunt: depresie post-partum la mamă, încredere de sine scăzută, istoric personal de depresie, probleme maritale anterior sarcinii, copilul este primul din familie.
Privitor la manifestările clinice, dacă femeile dezvoltă depresie tipică cu internalizarea trăirilor, la bărbați predomină iritabilitatea și chiar agresivitatea, retragerea din viața socială, refugiul în alcool sau droguri. Depresia post-natală paternă este o condiție lafel de serioasă ca și cea maternă, necesitând psihoterapie și tratament farmacologic. Bărbații au tendința de a fi mai ostili decât femeile în recunoașterea problemei pe care o au, ceea ce îngreunează procesul terapeutic. Recent, un arhitect din Marea Britanie a fost achitat pentru uciderea propriei fiice de 6 luni, susținând că suferea de depresie post-natală.
Referințe: PostpartumMen, foto: lifetredy.com
Comments