Furunculul reprezinta infectia stafilococica a foliculului pilo-sebaceu, ce apare mai ales la vârste tinere.
Poate fi unic sau multiplu (furunculoză). Furunculele pot apărea oriunde pe corp, însă localizările cele mai frecvente sunt pe față, gât, umeri, axile, torace posterior, coapse sau fese. Inițial se prezintă ca un nodul dureros, care devine purulent în 5-7 zile.
Cauzele furunculului
Furunculul este o infecție cutanată determinată de stafilococul auriu, care secretă coagulază, enzime fibrinolitice și o exotoxină necrozantă.
Factorii favorizanți pentru apariția furunculului sunt:
- igienă precară
- iritație chimică (transpirație) sau mecanică a pielii (leziuni de grataj, guler strâmt care se freacă de piele)
- afecțiuni dermatologice (acnee, dermatită)
- ten seboreic
- imunitate scăzută sau boli cronice (diabet zaharat, boli cardiace, hipovitaminoze, alcoolism, malnutriție, surmenaj, tratament imunosupresor sau citostatic)
Semne și simptome
Furunculul apare ca un nodul de 1-2 cm (uneori mai mare), centrat de un fir de păr, umflat, dureros, de culoare roșie (eritematos), de consistență dură. Tegumentele adiacente prezintă și ele semne de inflamație – tumefacție, roșeață, durere, temperatură locală crescută. Pe lângă semnele locale, funruculul se poate însoți și de semne regionale sau chiar generale: limfadenită, limfangită reticulară, febră, frison.
Inițial furunculul este foarte pruriginos, iar în evoluție crește în dimensiuni prin colectare de puroi în interiorul leziunii (care duce la creșterea presiunii și deci la amplificarea durerii); ulterior devine fluctuent, se formează un cap cu centru alb-gălbui (burbion) care se sparge, iar conținutul purulent împreună cu materialul necrotic se elimină la exterior.. În cazul furunculelor voluminoase, vindecarea se poate face cu o cicatrice, uneori cheloidă.
Odată dezvoltat un furuncul, persoana respectivă va avea cu siguranță recidive, rămânând purtătoare de stafilococi patogeni.
Diagnostic
Diagnosticul se pune pe baza semnelor locale, fiind necesară evaluarea completă a pacientului pentru depistarea localizărilor multiple. Furunculul care nu se vindecă trebuie să ridice suspiciunea de carbuncul (furuncul antracoid). Alte diagnostice diferențiale care trebuie luate în considerare sunt șancrul sifilitic, hidrosadenita, acneea chistică.
Tratament pentru furuncul
- aplicarea de comprese calde la fiecare 30-60 minute pentru a ameliora durerea și pentru a favoriza colectarea și drenarea puroiului
- dezinfectare și spălare a leziunii cu un săpun antibacterian de 2-3 ori/zi
- aplicarea de unguent cu ichtiol, antibiotice, rivanol sau betadină, peste care se aplică un pansament steril
- evitarea spargerii sau înțepării furunculului
- administrarea de analgezice și antipiretice, la nevoie
Dacă nu apare vindecarea în 7-14 zile se va efectua tratament chirurgical cu incizie și drenaj. Uneori poate fi necesară și antibioterapie sistemică antistafilococică (conform antibiogramei din culturi ale materialului purulent). În cazul în care apare o alterare a stării generală, cu febră, frison, intensificare a durerii sau eritemului se recomandă prezentarea de urgență la medic. Persoanele cu episoade repetate de furunculoză pot beneficia de medicamente imunostimulatoare – vaccin polimicrobian, Polidin, gamma-globuline, anatoxină stafilococică, vaccin stafilococic, autovaccin stafilococic.
Complicații
- suprainfectare cu streptococ (erizipel)
- flegmon
- abces
- osteomielită de vecinătate
- septicemie
Prevenție
- igienă tegumentară riguroasă
- baie generală cu apă și săpun cel puțin 1 dată pe zi
- spălarea mâinilor de 3-5 ori/zi și la nevoie (după activități cu risc de contaminare infecțioasă)
- evitarea traumatismelor
- tratamentul corect al rănilor, zgârieturilor și altor leziuni cutanate
- spălarea corespunzătoare a hainelor, lenjeriei intime, prosoapelor și așternuturilor
- adoptarea unui stil de viață sănătos
Forme particulare de furuncul
- furunculul feței – se însoțește frecvent de o simptomatologie generală zgomotoasă (stare septică) și prezintă risc de diseminare a infecției în sinusul cavernos, cu apariția tromboflebitei de sinus cavernos sau chiar a unei encefalite.
- furunculoza – reprezintă apariția simultană (sincronă) sau succesivă (metacronă) a mai multor furuncule, în aceeași zonă sau în regiuni diferite. Apare în special la pacienții tarați, oncologici, imunodeprimați sau malnutriți.
- furunculul antracoid (carbuncul) – se caracterizează printr-o aglomerare de furuncule în zone cu densitate mare de foliculi pilo-sebacei (ceafă, spate, regiune pubiană); furunculele se află în stadii evolutive diferite și pot fuziona cu formarea unui placard foarte dureros. Vindecarea se face cu cicatrici cheloide de dimensiuni mari, invalidante.