M?trea?a reprezint? descuamarea de celule epiteliale moarte de la nivelul scalpului ?i creaz? un disconfort major datorit? aspectului inestetic pe care îl imprim? p?rului.
Descuamarea celulelor moarte este un proces normal, însă atunci când pielea scalpului este iritată și acoperită de coji putem afirma că este vorba despre un proces anormal. Majoritatea cazurilor de mătreață pot fi tratate prin folosirea unor șampoane anti-mătreață (anti-dandruff). Datorită impactului psihologic al aspectului inestetic al mătreții, persoanele pot avea probleme cu autoîncrederea și pot dezvolta depresii, ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru tratamentul acestei inofensive, dar nesuferite probleme a pielii scalpului.
Dincolo de aspectul deranjant al cojilor albe din păr, aceastea provoacă și mâncărimi, iar scărpinarea agravează și mai mult inflamația și iritația scalpului prin leziuni de grataj. În plus, leziunile produse prin scărpinare cresc riscul apariției unor infecții cutanate cu stafilococi sau streptococi.
Cauze
Țesutul epitelial are un turnover foarte crescut, ceea ce înseamnă că se reînnoiește repede: pe măsură ce celulele de la suprafață mor, ele sunt eliminate sub forma unor cruste microscopice. La majoritatea indivizilor, ciclul de viață al unei celulele epiteliale de la nivelul scalpului este de 30 zile. La unele persoane însă, acest turnover crescut este și mai mult accelerat (de anumiți factori trigger sau de anumite afecțiuni), astfel că o celulă se maturează și moare în doar 2-7 zile și la suprafața scalpului se formează coji de dimensiuni vizibile (câțiva mm-cm) care “murdăresc” părul și hainele.
Iată care sunt principalele cause de formare a mătreții:
- dermatită seboreică
- pitiriazis simplex capillitii (infecție cu o ciupercă numită Malassezia furfur)
- expunere la temperaturi extreme
- utilizarea excesivă a unor produse cosmetice de păr (gel, fixativ)
- alergie (intoleranță) la șampon sau balsam de păr
- transpirație excesivă
- dezechilibre hormonale
Mecanismul prin care infecțiile fungice cauzează mătreață constă în metabolizarea trigliceridelor din sebum sub acțiunea lipazei, cu formarea de acid oleic, care declanșează un răspuns inflamator la persoanele susceptibile și duce la desprinderea celulelor din stratul cornos al pielii.
În cazul dermatitei seboreice, pe lângă mătreață pacienții prezintă și leziuni eritematoase la nivelul feței (nas, urechi, zona de inserție a părului) uneori acoperite de coji fine (spre deosebire de scuamele din psoriazis, care sunt de dimensiuni mari și groase). Dermatita seboreică poate fi agravată de schimbările climatice sezoniere, de stress sau în perioadele de imunosurpresie (stress, deprivare de somn, alimentație dezechilibrată, medicație imunosupresoare). În sezonul rece, mătreața constă în scuame mici, uscate, care se desprind ușor și par că murdăresc părul, iar în sezonul cald scuamele devin grase, sunt de dimensiuni mai mari și se desprind mai greu.
Mituri despre mătreață
- mătreața apare datorită unei igiene precare a capului sau datorită spălării prea dese pe cap
- anumite tipuri de șampon pot provoca apariția mătreții (este adevărat însă că unele șamponuri pot agrava mătreața preexistentă)
- se transmite prin împrumutarea pieptenelui, pernei sau a plăcii de păr
Tratament
Persoanele cu mătreață de intensitate ușoară-moderată trebuie să folosească șampoane sau loțiuni pentru păr cu acid salicilic (ajută la eliminarea celulelor moarte de la nivelul scalpului și scade rata de turnover a celulelor epiteliale), zinc-pirition (distruge ciupercile din genul pityospora), seleniu, sulf, piroctone olamine, climbazol sau ketoconazol (au efect antifungic). Chiar și spălarea mai frecventă cu un șampon normal poate ajuta la îndepărtarea cojilor de mătreață. Există și preparate pentru calmarea scalpului care conțin bicarbonat de sodiu, oxtopirox sau gudron de cărbune. Pentru calmarea pruritului se pot folosi antihistaminice sau preparate din plante. După formarea spumei, șamponul medicinal trebuie lăsat să acționeze asupra scalpului timp de 3-10 minute, apoi se clătește foarte bine cu apă. Se recomandă uscarea naturală a părului, în locul folosirii uscătorului de păr (foehn). Cele mai folosite produse anti-mătreață sunt șamponurile Nizoral (ketoconazol), cele din gama Ducray și Neutrogena. Și produsele naturiste (ulei din arbore de ceai, cimbru, urzică, salvie, rozmarin) sunt frecvent utilizate pentru combaterea mătreței. În timpul spălării părul trebuie masat și periat dinspre frunte spre ceafă, pentru a permite sebumului (care conține grăsimi) de la baza firelor de păr să se distribuie pe toată lungimea părului și să-l hidrateze. Specialiștii recomandă alternarea șamponului medicinal anti-mătreață cu un șampon obișnuit; în cazul în care mătreața reapare după spălarea cu șampon obișnuit, se va folosi timp de 3-6 luni doar șamponul medicinal.
În cazurile de mătreață de intensitate mare, refractară la tratament, trebuie consultat medicul dermatolog. Atunci când mătreața apare pe fondul unei dermatite seboreice pot fi recomandate creme/unguente cu corticosteroizi.
Pe lângă tratamentul local, se recomandă practicarea de metode de reducere a stress-ului, adoptarea unei diete echilibrate, cure de vitamine (vitamina A) și minerale (zinc, seleniu), masajul scalpului (pentru a îmbunătăți circulația locală).
Comments
Am fost la doctor sa imi zica ce sa folosesc ca sa scap de matreata si mancarimea scalpului ….. mi-a dat un sampon natural pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
Samponul e incredibil… m-am indragostit de el. De cand am inceput sa il folosesc am scapat de matreata si mancarimea scalpului.
Imi place enorm de mult mirosul si imi place ca nu face spuma multa cum fac produsele chimice.
Pup