Nu-i po?i vedea dar sunt pretutindeni. Acarienii sunt organisme de dimensiuni submilimetrice cu distribu?ie ubicuitar? în mediul ambiant, health ?i cu predilec?ie în saltele, canapele, p?turi, cuverturi, lenjerie de pat, covoare, draperii ?i mobil? veche.
Din punct de vedere științific, ei fac parte din ordinul artropodelor, clasa arahnidelor. Au 8 picioare, 0.25-0.3 mm dimensiune și trăiesc 2-4 luni. Acarienii pot fi responsabili de apariția și întreținerea unor alergii cutanate sau a astmului bronșic. Alături de praf și polen, acarienii reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de alergie. Manifestările alergice sunt mai accentuate în sezonul rece, când soarele nu mai bate așa puternic și camerele nu mai sunt atât de bine aerisite. “Hrana” preferată a acarienilor de casă este pielea exfoliată, iar transpirația le crează condiții optime de viață. Acarienii preferă locurile întunecoase, călduroase, neaerisite și cu umiditate crescută (se hidratează absorbind umezeala din atmosferă).
Iată o serie de sfaturi pentru a scăpa de acarieni:
- folosiți un aspirator pentru curățarea în profunzime a saltei și acoperiți-o cu husă
- spalați săptămânal lenjeria de pat în apă fierbinte (acarienii mor la 60 grade)
- aspirați frecvent covoarele, mochetele și traversele
- ștergeți praful la fiecare 2 zile cu o cârpă umedă
- folosiți un filtru de aer HEPA
- spălați pe jos (podea, parchet, gresie) cel puțin o dată pe săptămână cu dezinfectant
- aerisiți dulapurile cu haine cel puțin o dată pe lună
- păstrați un aer uscat în cameră, evitând umezeala și condensul (igrasia) și eventual folosind un aparat care absoarbe umezeala
- înlocuiți mobilierul vechi
- spălați periodic covoarele, pernele, plapumele și jucăriile de pluș
- utilizați spray-uri pentru acarieni
- asigurați o luminozitate cât mai bună în camere
- aerisiți frecvent încăperile din casă
- evitați păstrarea de flori de ghiveci în încăperile unde dormiți
- apelați la medicul alergolog pentru desensibilizare la acarieni (expunerea progresivă la doze crescânde de alergen timp de 3 ani face ca organismul să îl tolereze și să nu mai declanșeze manifestări alergice)