Cum să înveți resuscitarea cardiopulmonară

Indiferent de cauza care duce la deces, treatment evenimentul final înainte de decesul oric?rei persoane este stopul cardiorespirator.

Întrucât efectuarea resuscitării de către un martor care asistă la stop dublează șansa de supraviețuire a victimei, este bine să știm să facem resuscitarea cardiopulmonară, cu atât mai mult cu cât 80% din stopuri au loc la domiciliu și deci afectează persoanele apropiate nouă.

Cum se face resuscitarea cardiopulmonară?

Resuscitarea cardiopulmonară a reprezentat pentru multă vreme o schemă complicată, înțeleasă doar de către cei care făceau un training pentru explicarea protocolului, până când specialiștii și-au dat seama că trebuie să facă lucrurile mai simple. Această dorință a pornit de la necesitatea câștigării de timp până la sosirea unui echipaj specializat la locul producerii unui stop, timp care poate fi câștigat dacă orice persoană care asistă la producerea unui stop  poate să acorde primul ajutor (primele minute fiind cele mai importante în menținerea vieții victimei). În plus, reticența populației generale în a acorda suportul vital de bază persoanelor care intrau în stop era în mare parte legată de efectuarea respirației gură la gură, care desigur comportă un risc infecțios și poate fi dificilă pentru o persoană care nu este instruită în eliberarea căilor aeriene și practicarea insuflației.

Astfel, ghidurile recente insistă doar pe apelarea serviciului de urgență (112) și efectuarea masajului cardiac extern (sub formă de compresiuni toracice cu o frecvență de 100/minut), renunțând la obligativitatea efectuării respirației gură la gură. Recomandarea se bazează pe studii care au arătat că nu există diferențe semnificative între supraviețuirea celor care beneficiază de resuscitare convențională și cei care primesc doar resuscitare prin masaj cardiac extern. Explicația constă în aceea că în momentul producerii stopului cardiac, sângele este bine oxigenat, astfel că el trebuie doar recirculat prin organism pentru a susține funcția organelor vitale: cord și creier. Există însă unele situații în care resuscitarea cu masaj cardiac și respirație gură la gură rămâne mai eficientă decât resuscitarea doar prin compresiuni toracice.

Așadar, cum poți învăța resuscitarea cardiopulmonară?

O metodă este să citești ghidurile european (ERC) și american (AHA), care includ protocoalele de resuscitare, video-uri și postere. O altă metodă este să participi la un training de resuscitare, eventual chiar la acțiunea prin care România tentează recordul mondial la resuscitarea cardiopulmonară.

Americanii vin cu o altă propunere, să înveți resuscitarea pe ritmurile disco ale piesei Stayin’ alive:

British Heart Foundation a lansat și ea un clip despre resuscitare pe ritmurile piesei Stayin’ alive:

O altă provocare și mai îndrăzneață este Sexy CPR (după vechiul ghid, din 2005):

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh