Pe principiul mai bine doar masaj cardiac decât nimic, drugstore noile ghiduri de resuscitare cardiopulmonar? (ERC 2010, AHA 2010) pun accent doar pe efectuarea compresiilor toracice la o persoan? care sufer? un stop cardiorespirator în afara spitalului. Această recomandarea a pornit de la refractaritatea populației generale de a efectua resuscitarea de teama riscului de contactare a infecțiilor prin respirație gură la gură; decât deloc, specialiștii s-au gândit să informeze populația asupra necesității inițierii precoce a masajului cardiac extern, care nu implică niciun risc pentru salvator. Cu toate acestea, proporția de persoane intrate în stop care beneficiază de resuscitare înaintea sosirii echipajului medical de urgență este suboptimă.
Există însă situații în care resuscitarea cardiopulmonară convențională (respirație gură la gură + masaj cardiac extern) este mai eficientă decât resuscitarea doar prin compresii toracice, conform unui studiu observațional derulat pe populația Japoniei și publicat în BMJ. Resuscitarea convențională este recomandată în cazul stopurilor de origine non-cardiacă, persoanelor tinere și celor la care s-a întârziat inițierea resuscitării (cu până la 10 minute) după producerea stopului. La aceste categorii de pacienți, resuscitarea cu masaj cardiac și respirație gură la gură a asigurat un prognostic neurologic și o supraviețuire la 1 lună superioare față de resuscitarea doar cu compresiuni toracice.
Un alt studiu recent publicat în The Lancet a arătat că resuscitarea activă cu compresie-decompresie (cu presiune intratoracică negativă) este superioară resuscitării standard.