În 2010, click fotografa Sally Davies a început un experiment cu un meniu Happy Meal de la McDonalds.
După 6 luni, hamburgerul și cartofii prăjiți își păstraseră aspectul, doar că se deshidrataseră și aveau o consistență ca de cauciuc. Pozele cu evoluția aspectului meniului pe durata celor 6 luni sunt disponibile aici.
În 2009, nutriționista americană Joann Bruso a făcut același experiment timp de 1 an, perioadă în care produsele s-au conservat foarte bine. Periodic ea deschidea geamul însă muștele și alte insecte ignorau meniul Happy Meal.
Un experiment similar l-a realizat și gandul.info, care a obținut aceleași rezultate: produsele și-au conservat aspectul după o păstrare de 6 luni la temperatura camerei (care a variat între 18-24 grade). Reprezentanții McDonalds au declarat că cercetarea este irelevantă pentru că produsele lor sunt destinate consumului imediat, ba mai mult poate fi considerată chiar o probă a calității produselor lor.
În România se discuta anul trecut despre oportunitatea introducerii unei taxe pe produsele fast-food, similar cu intenția SUA de a impune o taxă pe băuturile răcoritoare. Alimentele de tip fast-food (denumite de specialiști junk food) sunt adevărate bombe calorice care contribuie la apariția obezității, bolilor cardiovasculare și metabolice (diabetul zaharat).
Comparativ cu nemuritoarele produse fast-food, iată care este evoluția normală a alimentelor fără conservanți sau aditivi:
foto: dailymail.co.uk