Cianoza

Cianoza reprezint? colora?ia albastru-vine?ie a pielii ?i mucoaselor, for sale ap?rut? ca urmare a cre?terii hemoglobinei reduse (deoxigenate) peste 5 g/dl.

Cianoza este mai greu de constatat la pacienții cu piele de culoare închisă sau cu anemie (la o hemoglobină de 8g/dl, pragul de 5 g/dl este mai greu de atins) și mai ușor vizibilă la cei cu hemoglobină crescută (situații de poliglobulie).

Cianoza este cel mai bine observată la nivelul buzelor, lobului urechii, limbii, degetelor și unghiilor.

Cauze de cianoză

Cianoza centrală

Cianoza centrală  apare ca urmare a unei tulburări circulatorii sau ventilatorii care antrenează oxigenarea scăzută a sângelui la nivel pulmonar. Apare atunci când saturația în oxigen a sângelui scade sub 80% (Martin et al). Cianoza este caldă, refractară la inducerea hiperemiei, interesează buzele, mucoasa orală și limba. Apare în afecțiuni ale sistemului nervos central (hemoragie intracraniană, supradoză de heroină), boli pulmonare (astm bronșic, bronșiolită, BPOC, embolie pulmonară, hipertensiune pulmonară, sindroame de hipoventilație – apnee în somn), boli cardiace (cardiopatii congenitale cu șunt dreapta-stânga, sindrom Eisenmenger, valvulopatii), methemoglobinemie (intoxicație cu nitrați, în special la sugari, a căror hemoglobină de tip fetal nu prezintă enzima methemoglobin-reductază, necesară reducerii methemoglobinei), sulfhemoglobinemie, altitudini înalte, suprimarea respirației prin asfixie sau sufocare. O formă particulară este cianoza congenitală (HbM, deficit de citocrom b5 reductază).

Sindromul copilului albastru (blue baby syndrome) se referă la bebelușii cu boli cardiace cianogene (trunchi arterial persistent, transpoziție de vase mari, atrezie tricuspidiană, tetralogie Fallot, anomalie de întoarcere venoasă pulmonară totală) sau la cei cu methemoglobinemie.

Cianoza periferică

Cianoza periferică apare ca urmare a unei circulații deficitare locale – stază periferică (insuficiență cardiacă), vasospasm (fenomen Raynaud), insuficiență venoasă cronică, obstrucție venoasă (tromboză venoasă) sau arterială, frig (induce vasoconstricție arterială). Cianoza este rece, răspunde favorabil la inducerea hiperemiei și nu interesează decât extremitățile (nu apare la limbă, buze sau mucoasa orală).

Semne și simptome

Cianoza poate fi însoțită de alte semne și simptome de hipoxemie – tahicardie, dispnee, tahipnee, alterarea stării de conștiență.

Investigații. Diagnostic

  • pulxoximetrie
  • gazometrie arterială
  • radiografie toracică
  • ecografie cardiacă

Tratament

  • oxigenoterapie
  • tratamentul bolii de bază (ex. bronhodilatatoare pentru crizele de bronhospasm)
  • albastru de metilen, vitamina C pentru methemoglobinemie

Add comment


Security code
Refresh