Centura de siguranta la gravide

Centura de siguranta salveaza vieti. Viitoarele mamici se tem adesea sa foloseasca centura de siguranta gândindu-se ca presiunea exercitata poate dauna fatului. În trafic, help gravida trebuie sa aiba mereu centura de siguranta pusa si trebuie sa fie foarte atenta pentru ca cele mai mici accidente pot afecta viata fatului.

Iata recomandarile Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie pentru gravidele care conduc:

  • folositi întotdeauna ambele portiuni ale centurii de siguranta (atât cea oblica – pentru umar, cât si cea orizontala – pentru abdomen)
  • fixati portiunea inferioara a centurii pe sub abdomen – niciodata peste burtica. Astfel, în cazul unui impact, socul va fi suportat de oasele soldului si nu de burtica.
  • nu trageti niciodata portiunea superioara a centurii pe sub brat – plasati-o peste umar (evitând frecarea de zona gâtului) si printre sâni, astfel încât sa nu va jeneze. Fixarea portiunii oblice împiedica proiectarea prin parbriz a soferului, în cazul unei coliziuni.
  • pe masura cresterii sarcinii, este necesara si ajustarea scaunului: pentru gravide, se recomanda ca scaunul sa fie împins în spate cât mai mult posibil, astfel încât sa fie asigurat si un contact comfortabil între picioare si pedale; distanta între torace si volan/bord trebuie sa fie de minim 25 cm.
  • airbag-urile nu trebuie dezactivate. Împreuna cu centura, ele actioneaza în vederea protejarii gravidei si fatului. În caz de accident, contactul abdomenului unei femei însarcinate cu airbagul este mult usor decât contactul cu o suprafata dura (bordul, volanul).
  • dupa fixarea centurii asigurati-va ca aveti suficienta mobilitate pentru condus.
  • pentru cresterea comfortului la volan, femeile cu sarcini avansate pot plasa o pernuta la spate
  • în cazul în care sunteti implicata într-un accident rutier (chiar minor), trebuie sa consultati medicul ginecolog cât mai curând posibil, pentru a va asigura ca atât dvs, cât si fatul sunteti în regula. Coliziunile minore nu provoaca de obicei niciun fel de suferinta fatului, având în vedere ca acesta este protejat de sacul amniotic (care contine lichid amniotic), uter, musculatura si tesutul adipos abdominal.

În cazul unei coliziuni, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca purtarea centurii de siguranta ar dauna în vreun fel fatului, placentei sau uterului. În fapt, centura protejeaza atât mama, cât si fatul, de eventualele raniri sau traumatisme. Pentru pasagerii aflati pe locurile din fata (inclusiv sofer) centura de siguranta scade cu 45% riscul de rani mortale si cu 50% riscul de rani moderate si severe.

Add comment


Security code
Refresh