Ce trebuie să știți despre noul coronavirus - transmitere, semne, simptome, evoluția numărului de cazuri

În contextul apariției de cazuri de infecție cu noul coronavirus în România, mediul online abundă de știri, informații și recomandări - de aceea este prudent să selectăm sursele din care ne informăm.

Cum a început totul?

La finalul lunii decembrie 2019, o serie de cazuri de pneumonie de etiologie neprecizată au fost raportate în orașul Wuhan din provincia Hubei, China. Pe 9 ianuarie 2020, Centrul de Control al Bolilor din China a raportat ca agent cauzal al acestor cazuri de pneumonie un nou coronavirus, care face parte din aceeași familie cu SARS-CoV, virusul responsabil de epidemia din 2002-2003, debutată tot în China. Noul coronavirus a fost denumit coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), iar boala asociată acestei infecții virale COVID-19.   

Cum se transmite noul coronavirus?

Coronavirusul se răspândește aerogen, prin picături din tuse sau strănut ale unei persoane infectate (care pot ajunge pe mâinile sau în cavitatea nazală a persoanei expuse și ulterior în căile sale aeriene) sau prin contact apropiat cu aceasta (atingere, strângere de mână). Este posibil ca virusul să se poată transmite și prin atingerea unui obiect sau suprafetețe contaminate sau pe cale fecal-orală, însă aceasta nu este considerată principala metodă de transmitere a virusului.

Cum se manifestă infecția cu noul coronavirus?

Semnele și simptomele infecției cu coronavirus sunt de obicei repiratorii și constau în febră, tuse, dificultate la respirație (dispnee), dureri musculare și alte manifestări asemănătoare unei viroze respiratorii. 

Cum diferențiem însă COVID-19 de gripa sezonieră sau răceală? Febra și tusea seacă sunt simptomele cele mai proeminente în COVID-19, alături de dispnee, durere în gât și simptome constituționale precum oboseală, cefalee sau mialgii. Până la 10% dintre pacienți se pot prezenta cu simptome digestive (diaree, greață, vărsături), care preced instalarea febrei și dispneei. Unii pacienți (în special vârstnicii) se pot prezenta cu hipoxemie silențioasă, adică insuficiență respiratorie hipoxemică fara dispnee. 

Incubația durează de obicei 4 zile (în medie 2-7 zile, cu perioade de până la 14 zile și chiar mai lungi).

 

Cum ne informăm despre coronavirus?

Pentru a contracara infodemia legată de noul coronavirus, este recomandat să folosim surse oficiale pentru informare precum:

Național

International

Comments  

# Felicia 2020-11-06 15:29
Chiar ieri am citit pe portalmed despre un vaccin care ar putea fi disponibil in luna ianuarie, acesta fiind dezvoltat in colaborare cu Universitatea Oxford si AstraZeneca. Va recomand sa citit intreg articolul aici: portalmed.ro/.../...
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh