Ce se întâmplă dacă bei o Coca-Cola chiar acum?

Te-ai întrebat vreodat? de ce Coca-Cola binedispune pe toat? lumea? Ei bine, sildenafil e pentru c? ne drogheaz?. Iat? ce se întâmpl? cu organismul t?u dac? bei o Coca-Cola chiar acum:

  • în primele 10 minute: echivalentul a 10 linguriţe de zahăr ajunge la nivelul sistemului tău digestiv (100% din aportul zilnic recomandat). Nu vomiţi imediat din cauza acestei cantităţi mari de zahăr pentru că acidul fosforic taie din aromă, permiţându-ţi să o tolerezi.
  • la 20 minute: nivelul de zahăr din sânge (glicemia) creşte enorm, cauzând o eliberare masivă de insulină (hormon secretat de insulele pancreatice Langerhans, cu rol în scăderea glicemiei). Ficatul răspunde acestei situaţii prin transformarea zahărului în exces în grăsime (fiind suficient de mult zahăr în acest moment ).
  • la 40 minute: Cafeina este absorbită complet. Pupilele ţi se dilată, tensiunea arterială va creşte, şi ca răspuns ficatul va elibera şi mai mult zahăr în sânge. Receptorii pentru adenozină din creier vor fi blocaţi, prevenind somnolenţa.
  • la 45 minute: Organismul tău va creşte rata producerii de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier. Practic, mecanismul de acţiune este similar cu cel al heroinei.
  • la 60 minute: Acidul fosforic leagă calciu, magneziu şi zinc la nivel intestinal, determinând o accelerare suplimentară a metabolismului acestor minerale – nivelele crescute de zahăr şi îndulcitorii artificială cresc exreţia urinară de calciu.
  • la mai mult de 60 minute: Intră în joc şi proprietăţile diuretice ale cafeinei (te va face să urinezi). Toată cantitatea de calciu, magneziu şi zinc legată în combinaţii (şi care era destinată oaselor) este eliminată astfel prin urină, împreună cu sodiu şi apă.
  • ulterior, pe măsură ce euforia începe să dispară, nivelul glicemiei se va prăbuşi. Vei deveni iritabil şi/sau apatic. Până în acest moment, ai eliminat practic toată cantitatea de apă conţinută în Coca-Cola, dar nu înainte de a o amesteca şi cu nutrienţi valoroşi pe care organismul i-ar fi putut utiliza pentru menţinerea stării de hidratare sau pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor.
  • la interval de câteva ore, toate acestea vor fi urmate de o scădere bruscă a nivelului cafeinei (chiar devreme, până în 2 ore, dacă eşti şi fumător). Dar priveşte partea „bună”, mai bei o Cola şi te vei simţi iarăşi bine ...

Nu Coca-Cola este inamicul aici, ci combinaţia devastatoare între concentraţia masivă de zahăr, cafeină şi acid fosforic - compoziţie întâlnită de fapt în majoritatea sucurilor carbogazoase.

sursa

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii