Ischemia cardiaca apare atunci când fluxul de sânge catre miocard este scazut, ambulance ca urmare a unui obstacol partial sau complet localizat la nivelul arterelor coronare. Obstructia brusca, brutala, a unui ram important al vascularizatiei cordului duce la aparitia infarctului de miocard. Ischemia cardiaca poate cauza si tulburari de ritm severe, manifestate prin palpitatii, sincopa, sindrom de debit cardiac mic sau chiar moarte subita.
Semnele si simptomele sugestive pentru ischemie cardiaca sunt:
- dureri toracice (angina pectorala), localizate retrosternal sau precordial, cu iradiere în umeri, în bratul stâng sau în mandibula
- dificultate de respiratie (dispnee)
- palpitatii (în caz de aritmii)
La persoanele diabetice, ischemia cardiaca poate sa nu fie dureroasa.
Diagnosticul de ischemie cardiaca se pune pe baza anamnezei, a examenului fizic si înregistrarii EKG. Uneori, poate fi necesar un test de efort EKG, o ecocardiografie (cu sau fara provocare farmacologica) sau o angiografie coronariana (coronarografie).
Tratamentul consta în cresterea aportului sangvin catre cord si ameliorarea conditiilor de lucru ale inimii: se folosesc medicamente antianginoase si antiagregante. În cazul unui infarct miocardic se va administra un agent trombolitic, care sa lizeze cheagul de sânge.