Ce este homunculus?

Homunculus-ul cortical este o reprezentare a corpului uman la nivelul creierului, raportată nu la suprafața fizică a corpului ci la densitatea inervației fiecărei regiuni anatomice în parte.

Întrucât densitatea terminațiilor nervoase și receptorilor variază mult la nivelul diferitelor segmente ale organismului, reprezentarea pictorială a corpului la nivelul scoarței cerebrale capătă imaginea unor “creaturi grotești”, după cum le-a descris chiar Dr. Wilder Penfield, cel care a creat idea homunculus-ului cortical.

Percepția creierului asupra propriului corp se realizează în 2 moduri: printr-un homunculus senzitiv și unul motor.

Astfel, la nivelul cortexului motor primar (localizat în girusul precentral), care primește semnale de la aria premotorie din lobii frontali, reprezentarea este inversată (degetele de la picioare sus și fața jos) și contralaterală (fiecare parte a corpului este reprezentată pe partea opusă a cortexului). Cele mai întinse reprezentări le au mâinile, buzele și fața.         

La nivelul cortexului senzitiv primar (localizat în girusul postcentral), care primește semnale de la talamus, reprezentarea este ocupată pe suprafață mare de mâini, buze și limbă, zone cu bogată inervație senzitivă.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • va rog cititi asta smart-publications.com/.../...

  Read more...

   
 • Mama are numar trombocite 145 normal 150-400 vol mediu trombocitar 13.4 normal ...

  Read more...

   
 • Si eu am avut 2 sarcini extrauterine si acum in octombrie 2016 am avut o sarcina ...

  Read more...

   
 • Buna. Am si eu o problema. Am facut analiza hcg miercuri si a iesit 1015 si azi am ...

  Read more...

   
 • la fel si eu zic hemoglobina 92 nu are cum, eu am 15.8 i in parametri normali ...

  Read more...