Ce este homunculus?

Homunculus-ul cortical este o reprezentare a corpului uman la nivelul creierului, raportată nu la suprafața fizică a corpului ci la densitatea inervației fiecărei regiuni anatomice în parte.

Întrucât densitatea terminațiilor nervoase și receptorilor variază mult la nivelul diferitelor segmente ale organismului, reprezentarea pictorială a corpului la nivelul scoarței cerebrale capătă imaginea unor “creaturi grotești”, după cum le-a descris chiar Dr. Wilder Penfield, cel care a creat idea homunculus-ului cortical.

Percepția creierului asupra propriului corp se realizează în 2 moduri: printr-un homunculus senzitiv și unul motor.

Astfel, la nivelul cortexului motor primar (localizat în girusul precentral), care primește semnale de la aria premotorie din lobii frontali, reprezentarea este inversată (degetele de la picioare sus și fața jos) și contralaterală (fiecare parte a corpului este reprezentată pe partea opusă a cortexului). Cele mai întinse reprezentări le au mâinile, buzele și fața.         

La nivelul cortexului senzitiv primar (localizat în girusul postcentral), care primește semnale de la talamus, reprezentarea este ocupată pe suprafață mare de mâini, buze și limbă, zone cu bogată inervație senzitivă.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Problemele cu acneea pot sa apara mai ales din cauze hormonale.

  Read more...

   
 • Zenella Med este ovul, barbatul nu are unde sa-l introduca. Incercati canesten ...

  Read more...

   
 • Doresc sa stiu daca zenela este bun si la barbati in mancarime intima sub scrot.

  Read more...

   
 • Bună! !VREAU SA VA ÎNTREB CU ABLAȚIA ȘANȚ ȘANSE DE SCĂPAT BOALA SAU CUM SANTETI AȚI ...

  Read more...

   
 • Leucocite 10.3 si hemoglobina 14.3.va rog să îmi spuneți dacă sunt bune.am 27 ...

  Read more...