Caz clinic: Edem pulmonar acut după transfuzie de sânge

Pacient în vârst? de 83 ani, tadalafil este adus de ambulan?? la Unitatea de Primiri Urgen?e pentru o hemoragie digestiv? superioar? exprimat? ca hematemez? ?i melen?. Sonda nazogastrică și tușeul rectal confirmă evenimentul hemoragic. Analizele de laborator arată o anemie severă, cu o hemoglobină de 5 g/dl. Se transfuzează 2 unități de sânge izogrup izoRh, după care se transportă pacientul către laboratorul de endoscopie digestivă superioară. În momentul introducerii endoscopului, pacientul devine agitat și necooperant și se decompensează cardiorespirator, astfel că se întrerupe procedura și se revine în UPU. Bolnavul dezvoltă febră, hipotensiune arterială și semne de detresă respiratorie severă. O radiografie toracică arată edem pulmonar bilateral. Starea pacientului se agravează rapid, cu alterarea stării de conștiență, a hemodinamicii și respirației. Administrarea de furosemid, morfină, hemisuccinat de hidrocortizon și dobutamină este ineficientă, astfel că pacientul a intrat în stop cardiorespirator care nu a putut fi resuscitat.

Care este cauza edemului pulmonar acut?

Așteptăm răspunsurile voastre în formularul de comentarii.

Comments  

# Deleanu Nine Mihai Mugurel 2012-02-02 12:52
Mai este posibil ca pacientul sa fi dezvoltat o incompatibitate de sistem MN,Duffy sau Lewis.Permiteti -mi sa va intreb daca pacientul a mai fost transfuzat in antecedente si daca dupa cele 2 unitati primite a dezvoltat hemoglobinurie sau hemoglobinemie.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-02-03 13:38
Degradarea starii pacientului s-a produs foarte rapid, astfel ca nu a fost timp sa se aprecieze prezenta hemglobinuriei sau hemoglobinemiei .
Ipoteza dvs este foarte pertinenta.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-02-14 19:54
este posibil ca pacientul sa fi facut insuficienta ventriculara ca urmare a incarcarii volemice, asa cum este posibil sa fi dezvoltat un edem pulmonar non-cardiogen – TRALI (transfusion related acute lung injury).
Reply | Reply with quote | Quote
# Haceatrean Alexei 2011-01-25 20:10
Pacientului i s-a transfuzat 2 unitati de singe. Respectiv i s-a marit volumul de singe circulant, pentru a restabili tensiunea arteriala. Procedura e corecta, dar in cazul in care posibil pacientul avea Insuficienta cardiaca acuta si mai precis a ventricolului sting - s-a produs staza in circuitul mic si respectiv edem pulmonar acut.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh