Diferitele laboratoare de analize au ca limita superioara a normalului 125 mg/dl, 110 mg/dl sau 100 mg/dl – care dintre acestea este pragul pentru valoarea normala a glicemiei?
Ei bine, valoarea de referință pentru glicemie a scăzut din 1997, când ADA (American Diabetes Association) și OMS (World Health Organization) au hotârât că glicemia normală trebuie să fie sub 100 mg/dl și nu sub 125 mg/dl, iar diagnosticul de diabet trebuie stabilit la glicemii peste 125 mg/dl și nu peste 140 mg/dl, cum era înainte. Decizia a avut la bază studii care au arătat un risc crescut al complicaților microvasculare la cei cu glicemii între 125 și 140 mg/dl și un risc crescut de diabet la cei cu glicemii între 100 și 125 mg/dl.
Așadar, actualmente interpretarea glicemiei se face astfel:
- sub 100 mg/dl – normal
- 100-125 mg/dl – glicemie a jeun alterată (necesită repetarea glicemiei, test de toleranță la glucoză orală – TTGO și dozarea hemoglobinei glicate – HbA1c)
- peste 125 mg/dl (la 2 determinări) – diabet zaharat
Aceeași scădere a pragului pentru valoarea normală s-a întâmplat și pentru colesterol și trigliceride, care astăzi trebuie să fie sub 180 mg/dl și respectiv sub 100 mg/dl pentru un profil cardiometabolic optim.
Citește mai multe despre: Pre-diabet, Diabet zaharat, Ești predispus să faci diabet zaharat?, Semne și simptome de diabet zaharat, Tratamentul diabetului zaharat, Complicații cronice ale diabetului zaharat
Referințe: Diagnosis of diabetes, Inzucchi S, NEJM
Comments