Cafeaua scade riscul de cancer hepatic?

Veste bună pentru cafengii: potrivit unei meta-analize publicată de cercetătorii italieni, consumatorii de cafea au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer hepatic față de cei care nu beau deloc cafea.

Mai mult, persoanele care servesc peste 3 cești pe zi au un risc cu 50% mai scăzut de carcinom hepatocelular.

Meta-analiza a inclus 16 studii clinice și 3153 cazuri de cancer hepatic. Concluzia acestei meta-analize confirmă rezultatele din studii anterioare privind efectul protector al consumului de cafea pentru carcinomul hepatocelular. Există date care susțin un efect benefic al cafelei și pentru reducerea riscului de cancer de prostată sau cancer uterin.

Rezultatele trebuie privite însă cu prudență – această asociere invers-proporțională între consumul de cafea și incidența cancerului hepatic ar putea fi datorată faptului că pacienții cu boli hepatice cronice își reduc aportul de cafea, ceea ce ar putea reprezenta un factor de confuzie. Cu toate acestea, cafeaua s-a dovedit a avea efect asupra enzimelor hepatice și dezvoltării cirozei, ceea ce sugerează și un potențial rol în ceea ce privește carcinogeneza hepatică.

Referințe: Coffee Reduces Risk for Hepatocellular Carcinoma: An Updated Meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol.

Add comment


Security code
Refresh