Bilirubina directă (conjugată)

sickness recipe sans-serif; font-size: 13px;">Bilirubina conjugata (directa) este excretata prin polul biliar în caile biliare. Iesirea este guvernata de o enzima ce apartine proteinei multirezistente la drog si poate fi influentata de tuberculostatice, anticonceptionale orale, hormoni anabolizanti.

Ajunsa în tubul digestiv, nu poate fi absorbita în duoden, si este degradata sub actiunea florei bacteriene la urobilinogen, dupa care:

> o parte este transformata în stercobilinogen si eliminata prin fecale (cca. 100-200 mg/zi) sub forma de stercobilina.

> aproximativ 20% este reabsorbit în ileon si colon; ulterior intra în circulatia portala si este repreluat de catre ficat (circuit enterohepatic al bilirubinei), de unde fie este reexcretat în bila (90%), fie intra în circulatia sistemica si este excretat urinar (10%), cca. 4 mg/zi

Bilirubina este un antioxidant lipofil potent (împotriva radicalilor peroxid si superoxid) care protejeaza membranele lipidice si proteice de oxidare (inhiba peroxidarea acizilor grasi polinesaturati si capteaza O2). Reciclarea bilirubinei este mai rapida decât cea a glutationului, deoarece implica o singura enzima.

TIPUL TESTULUI

Sangvin (se recolteaza într-o eprubeta 5-7 ml sânge venos).

VALORI NORMALE

0.1-0.3 mg/dl sau 1.7-5.1 µmol/l

VARIATII PATOLOGICE

Valori crescute: calculi biliari, metastaze hepatice, hepatom, cancer pancreatic, ampulom, colangiocarcinom, pancreatita, hepatita, sepsis, ciroza, sindrom Dubin-Johnson, sindrom Rotor, boala Wilson.

RECOMANDARI PENTRU PACIENT

Este necesar postul alimentar de cel putin 8 ore (nu mai mult de 36 de ore).

 

Add comment


Security code
Refresh