Persoanele care cresc la ?ar? sunt mai s?n?toase, hospital spune o zical? din popor. Explicația este simplă: aerul este mai curat, oamenii merg mai mult pe jos, fac mai multă activitate fizică și se expun mai mult timp la soare. În plus, persoanele din țările subdezvoltate, deși au o igienă mai precară, au o imunitate mai bună.
Există studii care arată că bolile alergice și astmul bronșic sunt mai puțin frecvente la cei care trăiesc la țară și teorii conform cărora igiena strictă menținută de cei care trăiesc în mediul urban favorizează apariția bolilor autoimune. Sistemul imun al organismului se dezvoltă prin “cunoașterea” microbilor, astfel că un individ are o imunitate bună atunci când a avut contact cu multe antigene. Lipsa contactului cu microbii din jurul nostru poate duce la apariția unor anomalii ale sistemului imun, de tip alergic sau autoimun.
Această ipoteză este întărită de un articol apărut în NEJM ce include 2 studii (GABRIEL și PARSIFAL) care arată că expunerea largă la microbi protejează copiii care trăiesc pe lângă ferme de astm bronșic și atopie. Cercetări anterioare ale autorilor acestui studiu au relevat faptul că anumite elemente ale vieții la țară (contactul cu porci, vaci, consumul de lapte nepasteurizat) bogate în microorganisme nepatogene stimulează sistemul imun în copilărie, promovează toleranța la alergeni și protejează de astm bronșic. Validarea acestei ipoteze a fost făcută prin analiza prafului din casă pentru ADN microbian și culturi bacteriene, iar rezultatele au arătat că diversitatea microbiană a fost invers corelată cu prevalența astmului și atopiei.
Următorul pas în cercetarea relații între expunerea bacteriană a copiilor care trăiesc la țară și bolile imunoalergice este evaluarea colonizării respiratorii, cutanate și intestinale cu germeni de fermă.
În ultimiii 30 ani, prevalența astmului cu debut în copilărie s-a dublat în SUA.
Referințe: Barnyard Microbes and Childhood Asthma (foto: nejm.org)