Anul medical 2016

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, și 2016 a fost plin de progrese și noutăți în medicină. Iată o retrospectivă a anului medical 2016:

Tratament fără interferon pentru ciroza hepatică cu virus C – În 2016 au fost tratați cu antivirale directe 5860 pacienți cu hepatită cronică și ciroză hepatică compensată cu virus hepatitic C, cu o rată de răspuns de peste 99%. În 2017 este preconizată extinderea accesului la terapia interferon-free și pentru cei cu grad mai mic de fibroză, dar și pentru cei cu ciroză hepatică decompensată.

Virusul Zika devine o criză globală – La aproximativ 70 ani de când a fost izolat pentru prima oară, virusul Zika s-a răspândit rapid pe continentul American în 2016 și au fost raportate cazuri și în Europa.

Proiecte noi la Ministerul Sănătății – Și în plan administrativ, 2016 a adus multe schimbări pentru lumea medicală: reglementări noi pentru timpul de muncă și al gărzilor, creșterea plății pentru gărzi, norme noi privind organizarea concursurilor și examenelor pentru ocuparea funcțiilor din unitățile sanitare publice, precum și pentru concursul pentru managerii de spitale și pentru comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.

Recomandări privind limitarea utilizării fluroquinolonelor – Pacienții cu infecții necomplicate nu ar trebui să primească fluoroquinolone, având în vedere riscul de reacții adverse potențial ireversibile. Antibioticele din această clasă sunt etichetate cu risc de tendinită, ruptură de tendon, reacții adverse nervos centrale, neuropatie periferică, exacerbarea miasteniei gravis, fototoxicitate, prelungirea intervalului QT. Autoritatea reglatoare FDA opiniază că riscurile depășesc beneficiile pentru pacienții cu sinuzită, bronșită și infecțiile urinare necomplicate, care  pot fi tratate prin alte mijloace.

Aprobări noi de medicamente și dispozitive medicaleeteplirsen (Exondys 51, Sarepta Therapeutics) pentru distrofia musculară Duchenne; “pancreasul artificial” MiniMed 670G hybrid closed-loop insulin delivery system (Medtronic) pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1; dispozitivul Cerêve Sleep System pentru tratamentul insomniei (mecanismul constând în răcirea frunții și scăderea activității la nivelul cortexului frontal).

Contracepție hormonală pentru bărbați – Injecțiile contraceptive pe bază de hormoni la bărbați s-au dovedit la fel de eficiente în evitarea sarcinii ca și contraceptivele orale pentru femei, însă au fost grevate de o rată foarte mare de reacții adverse (potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2016 – a fost acordat lui Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea mecanismul autofagiei.

Combinație înalt eficientă pentru cancerul de sân HER2 pozitiv – combinația trastuzumab + lapatinib s-a dovedit foarte eficientă în micșorarea și chiar eradicarea tumorilor, potrivit studiului EPHOS B Trial prezentat la 10th European Breast Cancer Conference (EBCC-10) în Amsterdam.

Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată – într-un studiu publicat în European Urology riscul relativ de cancer prostatic a fost cu 20% mai mic la bărbații care ejaculează de cel puțin 21 ori pe lună comparativ cu cei care ejaculează de 4-7 ori/lună.  

Tot în 2016 au continuat controversele legate de statine, abuzul de opioide prescrise pentru durere, marijuana pentru uz medical, precum și problema legată de consumul inadecvat de antibiotice.

Add comment


Security code
Refresh