Pe lâng? rolul terapeutic, medicine antiretroviralele HIV pot fi folosite ?i pentru preven?ia infec?iei cu virusul imunodeficien?ei umane.
Mai multe studii recente au confirmat că medicația antiretrovirală scade cu peste 60% riscul transmiterii infecției HIV în cuplurile heterosexuale serodiscordante (în care doar unul dintre parteneri este seropozitiv HIV). Este vorba despre trialul Partners PrEP, care a arătat că administrarea zilnică de tenofovir și tenofovir-emtricitabină reduc riscul transmiterii HIV cu 62% și respectiv 73%, și trialul TDF2, în care combinația tenofovir-emtricitabină a conferit protecție împotriva transmiterii infecției în 63% din cazuri. Beneficiile antiretroviralelor în prevenția HIV fuseseră anticipate de studiile CAPRISA 004 (cu tenofovir gel), HPTN 052 și iPrEX (care a evidențiat beneficiile combinației tenofovir-emtricitabină la bărbații homosexuali).
Aceste studii constituie premisele unei noi etape în controlul pandemiei HIV, prin prevenirea transmiterii heterosexuale a infecției. Întrebarea care rămâne cu privire la prevenția cu antiretrovirale este dacă nu cumva ea maschează achiziția virusului HIV, care poate fi ulterior relevată odată cu întreruperea administrării?
Folosirea prezervativului oferă o protecție de peste 98% împotriva transmiterii HIV.
Referințe:
- Antiretroviral prophylaxis: a defining moment in HIV control, Lancet
- Prevention of HIV-1 Infection with Early Antiretroviral Therapy, NEJM