Anemia pernicioasa (anemia Biermer)

Anemia pernicioasa (anemia Biermer, anemia Addison-Biermer) este o forma de anemie megaloblastica datorata deficitului de vitamina B12 prin deficit de absorbtie gastrica a acesteia.

Termenul de anemie pernicioasa se refera doar la acea forma de anemie macromegaloblastica cauzata de prezenta anticorpilor anti-factor intrinsec Castle, care duce la atrofie gastrica (disparitia celulelor parietale). Vitamina B12, formeaza la nivel gastric un complex cu factorul intrisec, pentru a putea fi absorbita la nivel intestinal.

 

Epidemiologie. Etiologie

Cauza anemiei Biermer este prezenta de autoanticorpi anti-celula parietala gastrica sau anti-factor intrinsec, ducând la o absorbtie deficitara a vitaminei B12. Disparitia celulelor parietale (care sintetizeaza factorul intrinsec) poate aparea la vâstnici în contextul unei gastrite cronice.

 

Patogenie

Vitamina B12 (ciancobalamina) este o vitamina hidrosolubila care nu poate fi sintetizata la nivelul organismului, de aceea este necesar aportul exogen. Vitamina B12 din dieta poate fi absorbita la nivel ileal doar daca se leaga de factorul intrinsec produs de celulele parietale de la nivelulm mucoasei gastrice. Absorbtia insuficienta a vitaminei B12 duce, pe termen lung, la hipovitaminoza. Vitamina B12, alaturi de acidul folic, sunt adevarati biocatalizatori ai procesului de formare a globulelor rosii (eritropoeza). Deficitul oricaruia dintre aceste 2 componente duce la eliberarea în sânge a unor celule imature, de dimensiuni mari, nefunctionale - având ca si consecinta anemia megaloblastica. Vitamina B12 este de asemenea esentiala în formarea tecii de mielina a nervilor.

 

Clinic: semne și simptome

Paloare, fatigabilitate, dispnee, tahicardie, tulburari cognitive, tulburari digestive (dureri epigastrice, pierdere ponderala, inapetenta, diaree, constipatie), icter, febra, indispozitie, neuropatie periferica, parestezii, spasme musculare, spasticitate,

 

Diagnostic

Anemia Biermer este o anemie macrocitara normocroma. Diagnosticul se face prin evidentierea unor eritrocite de dimensiuni mari - megaloblasti (MCV: volum mediu eritrocitar crescut) si prin evidentierea deficitului de vitamina B12. Patognomonic pentru anemiile megaloblastice sunt neutrofilele hipersegmentate. Diagnosticul gastritei atrofice trebuie confirmat prin endoscopie cu biopsie.

 

Testul Schilling se desfasoara în 4 etape:

  • 1 = se administreaza PO 1 doza de vitamina B12 marcata radioactiv si, la 2-6 ore, 1 doza injectabil IM (pentru a satura receptorii pentru transcobalamina astfel încât vitamina B12 absorbita la nivel digestiv sa fie excretata în urina); daca în urina colectata pe 24 ore cantitatea de vitamina B12 marcata este anormala (sub 5%) înseamna ca exista o tulburare de absorbtie si se trece la pasul 2
  • 2 = se administreaza PO vitamina B12 + factor intrinsic pentru a depista daca deficitul este cauzat de o patologie gastrica. Daca în urina colectata cantitatea de B12 este normala, înseamna ca exista un deficit de factor intrinsec. Daca rezultatele testului sunt anormale (cantitate scazuta de B12 în urina), înseamna ca exista un deficit la nivelul absorbtiei intestinale si se continua cu pasul 3
  • 3 = se administreaza antibiotice timp de 2 saptamâni, dupa care se repeta pasul 2, pentru a depista daca o infectie digestiva determina o absorbtie scazuta a vitaminei. Daca rezultatul nu este concludent, se continua cu pasul 4
  • 4 = se administreaza suplimente enzimatice pancreatice timp de 3 zile, apoi vitamina B12 marcata radioactiv, pentru a depista daca absorbtia deficitara se datoreaza unei suferinte pancreatice.

 

Diagnostic diferențial

Se face cu celelate cauze ale deficitului de vitamina B12: malabsorbtie cauzata de afectiuni biliare, boala celiaca, boala Whipple, infectia cu Diphyllobotrium latum (botriocefaloza).

 

Tratament

Tratamentul consta în administrarea de vitamina B12, injectabil sau oral.

Add comment


Security code
Refresh