Analizele prenupțiale (înainte de căsătorie)

Certificatul prenupțial obligatoriu constă din efectuarea unor analize de sânge și a unei radiografii pulmonare, necesare pentru depistarea bolilor transmisibile.

Pe lângă avantajul de a preveni transmiterea posibilelor infecţii între parteneri, el poate fi considerat şi un mod de screening populaţional. Acest certificat prenupţial solicitat pentru legalizarea unei căsătorii ar trebui să fie aplicat la debutul oricărei relaţii sexuale. Efectuarea anumitor analize de către partener nu ar trebui să influenţeze cursul relaţiei, ci dimpotrivă să sporească încrederea.

În ce constă însă certificatul medical obligatoriu? 2 analize de sânge (VDRL sau TPHA pentru detecţia sifilisului, testul HIV), o radiografie pulmonară (pentru excluderea unei tuberculoze pulmonare active) şi mai nou, testul psihologic.

În afara acestor teste, sunt recomandate şi alte analize medicale, care ajută la depistarea şi eventuala transmitere a unor afecţiuni infecţioase.

Teste medicale prenupţiale recomandate

VDRL. Este un teste de screening pentru infecţia cu Treponema pallidum, agentul etiologic al sifilisului (luesului). În cazul pozitivării acestuia, pentru siguranţa diagnosticului se recomandă efectuarea de teste specifice, cum este TPHA.  Despre sifilis puteţi citi mai multe informaţii aici.

Testul HIV. Pentru detecţia infecţiei cu virusurile HIV1 şi HIV2 se efectuează  testul ELISA. Despre infecţia cu virsul HIV puteţi citi mai multe informaţii aici.

Radiografia pulmonară are rolul de a detecta o tuberculoza pulmonară activă.

Teste de detecţie a hepatitelor cronice virale: Ag HBs pentru infecţia hepatică cu virusul hepatitic B şi Ac anti-VHC pentru detecţia hepatitei cronice C.

Teste de detecţie a infecţiei cu virusurile herpetice. HSV tip 2 este virusul herpetic implicat în apariţia ulceraţii herpetice genitale, el având o distribuţie enedemică, fiind prezent la 1 din 5 persoane din populaţie. În ultima perioadă, ca urmare a practicilor sexuale diverse (sexul oral), HSV tip 1 a ajuns să capete teren în ceea ce priveşte infecţiile genitale. Prezenţa infecţiei herpetice are importanţă la cuplurile care îşi doresc să procreeze, deoarece infecţia maternă poate în anumite circumstanţe să influenţeze dezvoltarea fătului şi să se transmită la acesta.

Infecţia cu Chlamydia. Chlamydia, împreună cu gonoreea reprezintă cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală şi pincipala cauză de boală inflamatorie pelvină la femei.

Gonoreea. La fel ca şi în cazul infecţiei cu Chlamydia, gonoreea sau blenoragia reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, fiind simptomatice mai ales la sexul masculin, manifestându-se prin uretrită gonococică.

Grupul de sânge şi Rh-ul. Cu toate că nu fac parte din analizele uzuale prenupţiale, ele sunt importante pentru cuplurile care îşi doresc copii, fiind recomandate ca şi analize preconcepţionale.

Aceste recomandări ar putea fi completate, în cazuri izolate, de consultul genetic şi de efectuarea unor teste genetice, atunci când există afecţiuni genetice în familia unuia dintre parteneri.

Add comment


Security code
Refresh