Amitriptilină - prospect

Amitriptilin? - prospect

Prezentare farmaceutică: Drajeuri conţinând amitriptilină clorhidrică 25 mg (flac. cu 50 buc.); fiole a 5 ml soluţie apoasă injectabilă conţinând amitriptilină clorhidr. 50 mg (cutie cu 100 buc.).

Acţiune terapeutică: Antidepresiv triciclic cu proprietăţi sedative şi antianxioase (efectul antidepresiv se instalează după 1-3 săptămâni de tratament); analgezic, anticolinergic central şi periferic.

Indicaţii: Sindroame depresive cu componentă anxioasă, în psihoze sau nevroze de natură endogenă sau reactivă; enurezis nocturn; algii rebele; migrenă, nevralgii, dureri în cancer.

Mod de administrare: În stările depresive, oral 3-6 drajeuri sau 75, 150 mg/zi (în 2-3 prize, seara o doză mai mare), mai mult la bolnavii spitalizaţi (100-300 mg/zi); mai puţin la tineri şi bătrâni (50 mg/zi); doza de întreţinere obişnuită la adulţi este de 50-100 mg/zi; la nevoie se injectează intramuscular 20-50 mg de 3-4 ori/zi, continuând tratamentul pe cale orală. În enurezisul nocturn, la copii sub 6 ani, 10 mg la culcare; la copii de 6-10 ani, 10-20 mg/zi; la copii de 11-16 ani, 25-50 mg/zi. În migrene şi alte algii rebele, oral 12,5-25 mg de 3 ori/zi, la nevoie injecţii intramusculare a 25-50 mg, de 2 ori/zi.

Reacţii adverse: Uneori sedare, uscăciunea gurii, constipaţie, micţiune dificilă, tahicardie, tulburări de acomodare, tremor, rareori hipotensiune arterială, sudoraţie, foarte rar tulburări extrapiramidale, discrazii sanguine, convulsii. În stările depresive poate creşte riscul suicidar, prin dezinhibiţie (este necesară supravegherea bolnavului); uneori se produce o inversare rapidă a dispoziţiei, cu fenomene maniacale, la psihotici (schizofrenie, paranoia) favorizează uneori apariţia delirului.

Contraindicaţii: Alergia la amitriptilină, infarctul miocardic (în perioada de refacere), aritmiile, blocul cardiac de diferite grade, insuficienţa hepatică gravă, glaucomul cu unghi îngust, adenomul de prostată, psihoza maniacală reprezintă contraindicaţii; se va evita în primul trimestru de sarcină, în timpul alăptării şi la copiii sub 6 ani; prudenţă la epileptici (favorizează crizele convulsive), hepatici, cardiaci, coronarieni, hipertiroidieni. Prudenţă în tratamentul ambulator la şoferi, muncitori care lucrează cu aparate de precizie etc. (diminuează performanţele psihomotorii); asocierea cu electroşocul poate fi periculoasă; se recomandă ca tratamentul să fie întrerupt cu câteva zile înaintea intervenţiilor chirurgicale. Folosirea băuturilor alcoolice trebuie evitată; prudenţă în asocierea cu hipnotice, tranchilizante şi alte deprimante centrale (potenţare); nu se asociază cu IMAO (reacţii toxice grave), asocierea cu alte antidepresive impune multă prudenţă; atenţie la asocierea cu anticolinergice, simpatomimetice directe (adrenalină, noradrenalină, izoprenalină), hormoni tiroidieni (doze mai mici din acestea, supraveghere medicală); efectul antihipertensiv al guanetidinei şi clonidinei este antagonizat. Amitriptilina se foloseşte numai sub control medical.

Add comment


Security code
Refresh