Amețeala la ridicarea în picioare

Ame?eala este o cauz? frecvent? de prezentare la medic ?i necesit? consulturi multidisciplinare pentru stabilirea cauzei (cardiologie, neurologie, Italy med, reumatologie).

O situație clinică des întâlnită este amețeala care apare la ridicarea în picioarecauza o reprezintă hipotensiunea arterială ortostatică sau posturală. În mod normal, atunci când ne ridicăm din culcat sau șezut în picioare, sângele cade sub efectul gravitației în membrele inferioare, scând fluxul de sânge către creier; organismul sănătos reacționează însă printr-un mecanism compensator menit să mențină presiunea arterială – se activează sistemul nervos simpatoadrenergic (ca urmare a stimulării baroreceptorilor centrali, care sesizează scăderea bruscă a presiunii sângelui în arterele mari), care antrenează creșterea frecvenței cardiace (tahicardie) și contracția fibrelor musculare netede din peretele arterial (vasoconstricție). În mod normal, activarea simpatică reflexă se instalează rapid, astfel încât perfuzia cerebrală să nu fie deloc afectată; există și situații în care acest mecanism compensator este deficitar, caz în care tensiunea arterială scade brusc (cu cel puțin 20/10 mmHg) la trecerea din clinostatism în ortostatism și apare hipoperfuzie cerebrală pentru câteva secunde, cu apariția senzației de amețeală și leșin, uneori însoțite de tulburări de vedere și slăbiciune musculară. Aceste situații pot fi reprezentate de spondiloza cervicală (când sunt comprimate arterele vertebrale în traiectul lor prin găurile intervertebrale), diabet zaharat (în contextul neuropatiei vegetative diabetice), alte afectări neurologice (care asociază disautonomie), exces de diuretice sau antihipertensive, deshidratare, antidepresive triciclice sau IMAO, alfa-1 blocante adrenergice, căldură excesivă (ex. la duș se produce vasodilatație), insuficiența suprarenaliană, ateromatoza carotidiană (când există o obstrucție semnificativă la urcarea sângelui dinspre cord spre creier) sau alte boli cardiovasculare (valvulopatii, cardiopatie ischemică). Alteori mecanismul compensator poate fi exagerat, ducând la valori ridicate ale tensiunii arteriale diastolice (care dacă este foarte apropiată de valoarea tensiunii sistolice poate duce și în acest caz la hipoperfuzie cerebrală prin scăderea presiunii pulsului).

Hipotensiunea posturală apare mai ales la vârstnici, pacienți diabetici sau reumatici, femei postpartum sau adolescenți aflați în perioada de creștere.

Diagnosticul se face prin măsurarea tensiunii arteriale în poziție culcat și apoi ridicat în picioare (dacă există o diferență mai mare de 20mmHg se confirmă hipotensiunea ortostatică). Cea mai bună metodă de tratament este ridicarea în picioare încet, eventual sprijinit, și folosirea de ciorapi elastici. În cazuri selecționate se pot recomanda vasoconstrictoare (midodrin) sau medicamente care produc retenție hidrosalină (ex. fludrocortizon în insuficiența adrenală). Inhibitorii de acetilcolinesterază (piridostigmină) s-au dovedit benefici în ameliorarea hipotensiunii ortostatice neurogene (Singer et al). Dacă nu există contraindicații, se va recomanda un aport ușor crescut de sare.

Add comment


Security code
Refresh