Conceptul de alimente heart-friendly (prietenoase pentru inim?) a ap?rut dup? ce numeroase studii internationale au confirmat relatia cauzal? între diet? si bolile cardiovasculare. Cercetătorii au reusit astfel să grupeze alimentele în 2 categorii: cele cu rol protector, si cele care reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Iată care sunt principalele alimente prietenoase pentru inimă:
- grăsimi mononesaturate: ulei de măsline extravirgin, nuci, alune, migdale
- lapte degresat, iaurt cu conținut redus de grăsimi
- cereale integrale
- fructe și legume
- carne macră de pui, porc și vită
- acizi grași omega-3 din pește, semințe
- fibre solubile, legume, ovăz, orz
- ceai verde sau ceai negru
- proteine din soia
Alături de acestea, un program regulat de exercițiu fizic, controlul greutății corporale, renunțarea la fumat și diminuarea activităților stresante vă vor oferi o protecție sigură împotriva bolilor cardiovasculare, care sunt actualmente prima cauză de deces la nivel mondial, înaintea cancerului și bolilor infecțioase.