Caz clinic: Absența lactației după cezariană de urgență

Gravidă  în 32 de săptămâni de gestație, este adusă la camera de gardă a unei maternități pentru sângerare vaginală continuă, dureroasă și contracții uterine frecvente după un accident auto.

Femeia prezintă tensiune arterială 80/50 mmHg. Se diagnostică abruptio placentae și se practică cezariană de urgență, cu nașterea unui copil sănătos. Femeia nu prezintă secreție lactată (agalactie).

Care ar putea fi cauza lipsei secreției lactate?

Așteptăm răspunsurile voastre în formularul de comentarii.

Comments  

# CORINA 2010-10-26 20:59
Secretie insuficienta de prolactina.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-04-29 06:54
Cauza aglactiei postpartum o reprezintă sindromul Sheehan – necroza pituitară postpartum cu hipopituitarism (insuficiență hipofizară) apărută ca urmare a hemoragiei/șocu lui hipovolemic la naștere. În timpul sarcinii, glanda hipofiză crește în volum pe baza hipertrofiei și hiperplaziei celulelor lactotrofe (secretante de prolactină) din adenohipofiză. Mărirea glandei hipofize nu este însă dublată și de o creștere a fluxului de sânge prin sistemul port hipofizar, care este un sistem vascular de joasă presiune. În condiții de hemoragie, hipotensiune sau coagulare intravasculară diseminată (embolie cu lichid amniotic, sindrom HELLP) în perioada peripartum, poate apărea ischemie și necroză a unei porțiuni din adenohipofiză (hipofiza posterioară nu este de obicei afectată datorită vascularizației arteriale directe). În consecință apare o insuficiență hipofizară de severitate variabilă (uneori diagnosticată la distanță de luni sau ani de zile): hipoprolactinem ie (agalactie), deficit de gonadotropine (amenoree/oligo menoree, scăderea libidoului), hipotiroidism (intoleranță la frig, constipație, creștere ponderală, hipotensiune, bradicardie, bradipsihie), insuficiență suprarenaliană (oboseală, hipoglicemie, hiponatremie, anemie, hipotensiune, crize adidsoniene), deficit de hormon de creștere.
Pacienta din caz a prezentat o sângerare masivă datorită dezlipirii de placentă și a dezvoltat sindrom Sheehan cu agalactie datorită deficitului de prolactină.
Reply | Reply with quote | Quote
# michire corneliu 2010-10-26 14:29
Agalactie datorata socului traumatic?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh