Cât de independentă este medicina?

Medicii lucreaz? cu medicamente ?i dispozitive medicale, help conform unor ghiduri elaborate (nu întotdeauna pe baza studiilor clinice) de organiza?ii de specialitate.

Dincolo de prescrierea unei rețete sau punerea unui stent se află banii. Industria farmaceutică și cea producătoare de device-uri medicale este una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel mondial. Sigur că medicina are nevoie de medicamente, iar industria farma are nevoie de actorii din sistemul sanitar care să le prescrie. Teoretic, unicul beneficiar este pacientul.

Practica medicală nu este atât de independentă precum pare. Pentru că la fiecare pas există ghiduri și recomandări care îl obligă pe medic.

Arătam într-un articol anterior că revistele medicale pot fi uneori influențate de industria medicală. Ei bine, nici organizațiile medicale de prestigiu nu sunt atât de independente. Am văzut că nici chiar ACC (American College of Cardiology) și NHLBI (National Heart, Lung and Blood Institute) nu sunt insensibile la sponsorizări, indiferent din partea cui vin. Prin elaborarea unor ghiduri despre screeningul hipercolesterolemiei familiale (fără un review din partea ACC sau AHA și trecând peste faptul că de aceste ghiduri se ocupă un panel de experți independenți ai NHLBI), NLA (National Lipid Association) oferă activitate tocmai companiilor farmaceutice care îi finanțează conferințele, arată cardiobrief. ProPublica a dezvăluit recent legături financiare strânse între industria medicală și Heart Rhythm Society,  Society for Cardiac Angiography and Interventions (SCAI). Acuzații de conflicte de interese au fost și la votul privind retragerea Avandia, precum și privitor la declararea pandemiei de gripă A/H1N1 în 2009. Și vor mai fi.

Add comment


Security code
Refresh