Pentru 500 euro compania Life Length din Madrid îti poate spune cât de îmbatrâniti sunt cromozomii tai, pe baza analizei lungimii telomerelor.
Telomerele, una dintre cele mai noi achiziții ale medicinei (pentru care s-a acordat și Premiul Nobel în 2009), sunt structuri localizate la capetele cromozomilor implicate în procesul de îmbătrânire celulară. Odată cu trecerea anilor telomerele se scurtează progresiv până într-un punct critic, când nu mai pot proteja materialul genetic, astfel că celulele mor.
Un reporter de 42 ani de la DailyMail și-a făcut acest test de sânge (despre care compania spune că în viitor ar putea ajunge lafel de popular precum determinarea colesterolului) și a aflat că este cu 2 ani mai tânăr: doar 21.7% dintre telomerele sale sunt scurtate, față de 23% cât ar trebui să fie pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 ani.
Cea mai mare provocare medicală a momentului este sintetizarea unui medicament care să crească activitatea telomerazei, enzimă ce poate reface lungimea telomerelor și deci produce “nemurirea celulară”. Deși un astfel de medicament nu există deocamdată, există studii care au arătat că anumite obiceiuri legate de stilul de viață pot încetini scurtarea telomerelor.
Mai multe despre telomere, telomerază și procesul de îmbătrânire puteți citi aici.
Update
Măsurarea catepsinei S în sânge ar putea constitui un alt test util în aprecierea speranței de viață. Potrivit unui studiu publicat în JAMA, catepsina S se corelează independent cu riscul de deces prin cancer sau boli cardiovasculare, principalii killeri la nivel mondial. Catepsina S este o enzimă implicată în degradarea antigenelor proteice la peptice, în vederea prezentării pe molecule MHC II; ea acționează și ca elastază în macrofagele alveolare și este un factor prognostic important în glioblastomul multiform (astrocitom tip IV). Este primul marker dovedit a se asocia cu mortalitatea atât prin cancer cât și prin boli cardiovasculare.
Până la efectuarea unui astfel de test, o metodă simplă de apreciere a speranței de viață este măsurarea pulsului.
foto: tgdaily.com