Metoda simptotermica (simptotermala, Rötzer) este o metoda contraceptiva care combina determinarea temperaturii bazale, urmarirea mucusului cervical, palparea colului uterin si constatarea durerii de ovulatie, pentru cresterea eficientei în planificarea familiala.
Pe lângă creșterea temperaturii bazale și a secrețiilor cervicale clare, alunecoase, perioada de maximă fertilitate mai este semnalată prin modificarea consistenței și poziției colului: dacă în prima parte a ciclului menstrual are o consistență fermă (asemănătoare cartilajului nazal) și este jos situat, la ovulație se înmoaie, se ridică și devine umed (datorită secrețiilor), iar orificiul cervical se dechide; post-ovulator, cervixul redevine ferm și de închide.
Durerea de ovulație (mittelschmertz) este o durere pelvină ce apare în momentul ruperii foliculului ovarian și expulzării ovocitului în cavitatea peritoneală, de unde va fi preluat de fimbriile trompei uterine. Durerea are o intensitate variabilă, de la o simplă jenă la crampe abdominale intense. Alte semne de ovulație pot fi o sângerare ușoară (câteva picături), tensionarea sânilor (mastodinie, mastalgie), balonare, cefalee, inflamația labiilor, creșterea apetitului sexual și rareori greață sau modificări ale tranzitului intestinal.
Toate modificările și determinările sunt înscrise pe un grafic de evoluție, care trebuie analizat pe mai multe cicluri menstruale succesive pentru a putea face corelații cu perioada fertilă și momentul ovulației. Metoda este nesigură la femeile cu ciclu neregulat care doresc contracepție.
Trebuie avut în vedere toți factorii care ar putea infera cu parametrii evaluați prin metoda simpto-termică: odihna insuficientă, bolile febrile, analgezicele, contactul sexual, anticoncepționalele orale sau erori în termometrizare în determinarea temperaturii bazale, infecțiile vaginale, folosirea de lubrefianți sau spermicide în evaluarea caracteristicilor mucusului cervical, durerile abdominale de diverse cauze în constatarea durerii de ovulație.
Metoda oferă siguranță contraceptivă în perioada de infertilitate post-ovulatorie (după 2-3 zile de la ovulație până la următoarea menstră) și în perioada preovulatorie (luând în calcul intervalul de 4-5 zile cât spermatozoizii pot supraviețui în tractul genital feminin până la ovulație). Ea presupune implicarea femeii în cunoașterea propriului corp și dobândirea de experiență în observarea modificărilor ciclice ale organismului. Pe durata perioadei fertile identificate prin metoda simpto-termică, se recomandă abstinență sau folosirea de mijloace contraceptive suplimentare (metode hormonale, metode de barieră).