Contracepție - Prezervativul masculin

Prezervativul masculin sau condomul este o metod? contraceptiv? de barier?.

Cele mai multe prezervative sunt confecţionate din latex şi se mulează pe penis, astfel încât împiedică pătrunderea spermatozoizilor în vagin şi contactul dintre fluidele organismului (spermă, secreţii vaginale, sânge, salivă). Prezervativele pot fi confecţionate şi din poliuretan sau ţesut animal, dar cele mai eficiente rămân cele din latex.  În afara materialului din care sunt confecţionate, prezervativele pot avea şi alte caracteristici diferite: formă (simplu sau cu rezervor), culoare (transparent, opac, colorat), lubrefiere (lubrefiat sau nelubrefiat), mărime (L, XL, XXL), grosime (subţire până la „extra safe”), textură (neted sau cu striaţii), cu spermicid sau fără. Przervativele pe mărimi trebuie folosite doar atunci când este cazul, deoarece o nepotrivire de mărime poate duce la alunecarea prezervativului de pe penis în timpul contactului sexual.

Prezervativul este eficient atât în prevenirea unei sarcini nedorite cât şi a infecţiilor cu transmitere sexuală. Prezervativul masculin poate fi utilizat în cazul contactelor sexuale vaginale, orale sau anale, dar şi în cazul folosirii dildo-urilor. Eficienţa prezervativului masculin în prevenirea unei sarcini este de 85-98%, dacă este folosit corect la fiecare contact sexual. Doar prezervativele care au însemnul „EN 600” sunt indicate ca metode de protecţie!

Folosirea prezervativului masculin

Prezervativul masculin este eficient dacă este aplicat pe penis înaintea contactului sexual. În timpul contactului sexual cu prezervativ se pot folosi lubrifianţi.

Contactul sexual vaginal

Înaintea folosirii unui prezervativ se verifică perioada de valailitate a acestuia. Dacă este în afara acestei perioade, prezervativul nu va fi folosit. Ambalajul prezervativului se va rupe cu atenţie cu ajutorul degetelor, fără folosirea de foarfece, cuţite etc pentru a preveni deteriorarea acestuia. Prezervativul se aplică pe penisul în erecţie. Înaintea punerii prezervativului, bărbaţii necircumcizaţi trebuie să decaloteze prepuţul. Cu pensa police-index de la o mână se apasă pe capătul prezervativului pentru a elimina aerul şi a permite spermei să se depoziteze în timpul contactului sexual. Cu mâna cealaltă se derulează prezervativul până la baza penisului. Partea rulată a prezervativului trebuie să fie în exterior. Dacă prezervativul este aplicat cu partea rulată spre interior, trebuie îndepărtat şi folosit altul nou. Dacă în timpul aceluiaşi contact sexual au loc mai multe penetrări, se recomandă verificarea poziţiei prezervativului înaintea fiecărei penetrări. După ejaculare, penisul va fi retras din vagin când încă este în erecţie, ţinând prezervativul cu degetele la baza penisului. Pentru a evita împrăştierea spermei, prezervativul nu va fi îndepărat brusc. Deoarece după îndepărtarea prezervativului, poate rămâne o cantitate de spermă pe penis, se recomandă păstrarea unei distanţe între organele genitale ale celor doi parteneri.

Contactul sexual oral. Pentru sexul oral, majoritatea persoanelor preferă prezervativele fără spermicide.

Contactul sexual anal. Se recomandă folosirea unor prezervative mai groase şi a gelului lubrifiant.

Folosirea dildo-urilor. Unele cupluri aleg să folosească dildo-uri sau vibratoare în timpul contactelor sexuale. Aplicarea prezervativului masculin pe un dildo ajută la prevenirea transmiterii unei infecţii. După actul sexual, prezervativul se aruncă şi dildo-ul va fi spălat cu apă şi săpun. Î

Precauţii la folosirea prezervativului

În timpul contactului sexual, prezervativul se poate rupe sau poate aluneca. Pentru a preveni ruperea prezervativului, trebuie să existe o lubrefiere suficientă. Uscăciunea creşte fricţiunea şi poate duce la ruperea prezervativului. În cazul unei lubrefieri naturale insuficiente, se recomandă folosirea de lubrifianţi pe bază de apă sau silicon. Lubrifianţii pe bază de ulei sau vaselină scad eficienţa prezervativului. Se aplică 1-2 picături de lubrifiant pe vârful prezervativului înaintea rulării acestuia pe penis. Se poate aplica o cantitatea mai mare de lubrifiant la nivelul vulvei, orificiului vaginal, pe labiile mici şi clitoris. Trebuie evitată aplicarea de lubrifianţi aromaţi la nivelul vulvei sau vaginului, deoarece zaharurile conţinute de aceştia favorizează dezvoltarea candidozei vaginale. Dacă femeia prezintă o predispoziţie de dezvoltare a candidozei, se vor folosi lubrifianţi cu nivele scăzute de glicerină.

Pentru a preveni alunecarea prezervativului în timpul actului sexual, baza prezervativului trebuie menţinută la nivelul bazei penisului. Dacă se întâmplă ca prezervativul să se rupă sau să alunece, se recomandă folosirea imediată a unui spermicid (spumă sau gel), iar femeia trebuie să ia în calcul metoda de contracepţie de urgenţă („pilula de a doua zi”).

Dacă după folosirea prezervativului, apare o senzaţie de arsură sau prurit genital, poate fi vorba de o alergie la latex sau la spermicid. În acest caz se pot folosi prezervative fără latex sau alte tipuri de spermicide. Prezervativele din poliuretan sunt mai subţiri şi au o eficienţă mai mică, iar cele din ţesut animal nu oferă protecţie împotriva infecţiei HIV.

Folosirea prezervativelor din latex este nerecomandată dacă femeia urmează tratamente locale vaginale cu supozitoare sau unguente.

Avantajele şi dezevantajele folosirii prezervativului masculin

Avantaje: eficienţă ridicată în contracepţie, previne transmiterea BTS şi indirect apariţia bolii inflamatorii pelvine şi a infertilităţii, disponibil fără prescripţie medicală, metodă contraceptivă imediat reversibilă, nu prezintă efecte adverse hormonale, uşor de folosit şi nu necesită ajutor medical specializat, nu afectează fertilitatea, poate fi folosit în perioada alăptării, scade riscul dezvoltării cancerului cervical la femeie prin prevenirea contactului mucoasei cervicale cu smegma.

Dezavantaje: se poate rupe sau poate aluneca, poate duce la apariţia alergiilor, scade senzaţia de plăcere la unele persoane, poate fi folosit doar o singură dată.

Prezervativele trebuie păstrate în locuri uscate şi răcoroase. Expunerea le temperaturi ridicate poate duce la apariţia de spaţii microscopice în materialul din care este confecţionat prezervativul. Majoritatea prezervativelor masculine pot fi păstrate în ambalajele originale pentru 2-3 ani. Cele cu spermicide sunt eficiente pe o durată de maxim 2 ani. Înaintea folosirii prezervativului se va verifica data expirării acestuia.Dacă ambalajul este deteriorat, prezervativul va fi aruncat. Prezervativul trebuie folosit o singură dată. Prezervativele masculine şi feminine nu se vor folosi în acelaşi timp! Ideea potrivit căreia folosirea a două prezervative masculine în acelaşi timp creşte eficienţa acestora este greşită! Dimpotrivă, riscul de rupere al acestora creşte. După contactul sexual prezervativul va fi aruncat imediat în coşul de gunoi, nu în toaletă! Prezervativele vor fi aruncate imediat după folosire, evitând astfel contactul altor persoane (mai ales al copiilor) cu acestea. Nu se va folosi acelaşi prezervativ dacă în timpul unui act se practică atât contact vaginal cât şi anal.

Add comment


Security code
Refresh