Iat? o serie de recomand?ri pentru persoanele cu tulbur?ri digestive precum inapeten?a, ampoule generic constipa?ie, diareea, gre?urile ?i v?rs?turile.
DIMINUAREA APETITULUI
- fractionati mesele: în loc de 3 mese principale, serviti 5-6 mese reduse cantitativ
- consumati multe fructe si legume, care stimuleaza apetitul
- mâncati mult atunci când va este foame
- la gatit, insistati pe obtinerea unor proprietati organoleptice (miros, gust, aspect) cât mai atragatoare
- pregatiti felurile de mâncare preferate de dvs
GRETURI si VARSÃTURI
- evitati mirosurile foarte puternice (placute - parfumuri, odorizante, sau neplacute - alimente alterate)
- cereti medicului dvs sa va prescrie medicamente împotriva greturilor si varsaturilor
- consumati 1,5-2 litri de lichide pe zi, pentru a preveni deshidratarea; bauturile gazoase si cele reci pot ameliora greturile
- serviti mesele reci sau putin încalzite
- evitati pregatirea de alimente cu miros foarte puternic
- consumati alimente sarate
- fractionati mesele principale zilnice în 5-6 mese reduse cantitativ
- evitati folosirea condimentelor
- daca suferiti de reflux gastroesofagian, nu va culcati în pat în primele 30 minute dupa servirea mesei
- ocoliti alimentele grase sau prea dulce
DIAREE
- mentineti un aport hidric adecvat (1,5-2 litri), pentru a evita deshidratarea
- evitati alimentele iritante pentru tubul digestiv sau cele pe care nu le tolerati
- fractionati mesele principale zilnice în 5-6 mese reduse cantitativ
- se recomanda bauturile carbogazoase care contin potasiu, deoarece compenseaza pierderea electrolitica prin diaree (alterarea homeostaziei potasiului poate cauza aritmii cardiace si tulburari neuromusculare)
- consumati sucuri si comporturi de fructe (cu exceptia celor de prune, care agraveaza diareea)
- evitati apa minerala, guma de mestecat, berea, ceaiul verde, sosurile, chipsurile, prajelile, produse de patiserie (creme, înghetate), strugurii, prunele, curmalele,
- limitati consumul de produse lactate, cafea, alimente grase, fibre alimentare, carne grasa, peste gras sau afumat, legume proaspete, .
- serviti orez, cartofi, morcovi, compot de mere, banane, salata de fructe, peste slab, carne slaba, ciuperci, andive, iaurt degresat, biscuiti.
CONSTIPATIE
- verificati daca unul dintre medicamentele pe care le luati nu are ca reactie adversa constipatia
- faceti exercitii fizice (mers pe jos)
- consumati 1,5-2 litri de lichide pe zi (apa plata, suc de prune, supe de legume, ceai verde)
- dimineata, un pahar de suc de portocale, capsuni sau zmeura poate stimula peristaltica intestinala
- preferati fibrele alimentare (cereale, fructe, legume), laptele si produsele lactate, cremele-desert, înghetata
- evitati varza si conopida