Cât alcool poți să bei înainte să conduci?

R?spunsul oficial la întrebarea “cât alcool po?i consuma înainte de a te urca la volan” este deloc.

Aparent fără nicio legătură cu medicina, soluția la această întrebare poate fi descoperită dacă se iau în considerare particularitățile de farmacocinetică ale alcoolului. Farmacocinetica reprezintă ansamblul proceselor pe care le parcurge o substanță pătrunsă în organism – absorbție, distribuție, metabolizare și excreție. Așadar, să vedem cu cât timp înainte de a urca la volan poți consuma o băutură alcoolică fără a fi depistat de etilotest.

Măsurarea alcoolului în sânge

Cea mai fidelă metodă pentru măsurarea concentrației de alcool din organism este BAC (blood alcohol content), care reprezintă numărul de grame de alcool la 100 ml sânge. O altă metodă cu acuratețe mare este dozarea alcoolului în urină, dar care lafel ca metoda serică, nu este potrivită pentru testarea în teren.

În trafic, pentru depistarea alcoolemiei șoferilor, se folosește metoda determinării concentrației de alcool în aerul expirat, care însă are dezavantajul că nu ia în calcul o serie de factori pertinenți pentru metabolizarea alcoolului (înălțime, vârstă, sex). Determinarea se face prin efectuarea unui expir forțat într-un flacon din plastic care este atașat unui aparat automat de determinarea a concentrației alcoolului în aerul expirat. Raportul între alcoolul din sânge și cel din aerul expirat este de 2100:1.

În România limita admisă pentru alcoolemie este de 0.8 g/l alcool pur în sânge sau 0.4 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Metabolizarea alcoolului

Etanolul nu necesită procese de digestie și este rapid absorbit de către organism. Circa 20% din cantitatea de alcool ingerată este absorbită direct prin peretele digestiv dacă stomacul este gol și ajunge la creier într-un minut. Restul de 80% este absorbit rapid în intestinul subțire și ajunge pe calea venei porte în ficat.

La nivel hepatic se sintetizează o enzimă numită alcool-dehidrogenaza, care este responsabilă de metabolizarea alcoolului în procent de 90% (femeile produc o cantitate mai mică de enzimă decât bărbații, ceea ce le face mai vulnerabile efectele alcoolului). Restul de 10% se elimină prin respirație, perspirație sau urină.

Alcoolul este metabolizat la o rată de 0.015 BAC/oră. Astfel, o persoană cu o concentrație mare de alcool de 0.15 g/l va avea o alcoolemie 0 după 10 ore (0.15 împărțit la 0.015=10).

Alcoolul prezintă o cinetică de ordinul 0, însemnând că ficatul metabolizează o cantitate fixă de alcool într-un interval de timp, indiferent de volumul ingerat (viteza reacției de metabolizare este independentă de concentrația substanței).

Persoanele cu procent mare de grăsime corporală ating mai rapid concentrații mai mari de alcool în sânge, comparativ cu indivizii slabi care consumă aceeași cantitate de etanol.

Alcoolul din băuturi non-carbonatate este absorbit mai lent decât cel din băuturile carbogazificate.

Rata de metabolizare a etanolului

La o persoană de 80 kg, organismul metabolizează 0.15 grame alcool/l pe oră, ceea ce corespunde la 300 ml bere (cu 5% alcool = 5g la 100 ml), 150 ml vin (cu 10% alcool) sau 50 ml lichior (cu 30% alcool). Prin urmare, dacă ai consumat cel puțin una dintre aceste băuturi trebuie să aștepți cel puțin 1 oră înainte de a urca la volan.

Ținând cont de rata de metabolizare a alcoolului, un șofer își poate calcula cantitatea de băutură pe care o poate consuma și durata de timp în care se va metaboliza, pentru ca atunci când va conduce să nu întâmpine probleme cu poliția. Spre exemplu, 100 ml votcă 40% conține 40 grame alcool pur, care înmulțit cu 0.8 g/ml (densitatea alcoolului) și împărțit la 75 (greutatea șoferului) dă o alcoolemie de 0.42 grame la mie; conform ratei de metabolizare de 0.15 grame la mie/oră, alcoolemia va ajunge la 0 în 2.8 ore.

Rata de metabolizare a alcoolului nu este accelerată de cafea, duș sau exerciții fizice, fiind influențată doar de factori precum sex, vârstă, procentul de grăsime corporală, particularități genetice de metabolism (asiatici), funcția hepatică și conținutul gastric. Procesarea alcoolului poate fi încetinită de anumite medicamente care interferă cu acțiunea alcool-dehidrogenzei (ADH) – aspirină, cimetidină, ranitidină, acetaminofen (paracetamol), compuși pirazolici. Singura substanță cunoscută a crește rata de metabolizare a alcoolului este fructoza: 100 g fructoză accelerează epurarea etanolului din organism cu 80%.

Efectele alcoolului asupra organismului

Alcoolul produce un efect dual asupra organismului: deprimă sistemul nervos central pentru o scurtă perioadă de timp, apoi îl excită pentru o durată de timp de 6 ori mai mare. La concentrații mari (peste 3.5 grame la mie) predomină efectul depresor, care poate merge până la alterarea funcțiilor vitale, comă și deces. Limita de la care alcoolul începe să afecteze buna funcționare a organismului este de 0.4 grame/l (echivalentul a 0.4 grame/210 litri aer respirat).

Consumul cronic de alcool este asociat și cu malnutriție, având în vedere că asigură un procent mare din necesarul zilnic de energie și se substituie ingestiei de alimente. Etanolul nu oferă însă minerale, vitamine, carbohidrați, grăsimi sau proteine. Alcoolul cauzează inflamația stomacului, pancreasului și intestinelor, interferând astfel cu absorbția și digestia principiilor alimentare. În plus, acetaldehida (produsul de oxidare al alcoolului) interferă și cu activarea vitaminelor.

Consumul excesiv constant de alcool duce la hepatită cronică și ciroză hepatică.

Controlează-ți alcoolemia

Iată o serie de sfaturi pentru controlul alcoolemiei:

  • mănâncă în timp ce consumi o băutură alcoolică; alimentele bogate în proteine (carne, brânză, alune) și carbohidrați încetinesc absorbția alcoolului în sânge
  • nu te lăsa convins de anturaj să participi în concursuri de beție
  • servește o băutură doar atunci când îți dorești; în rest, comandă o băutură răcoritoare non-alcoolică
  • savurează băutura, nu o da peste cap
  • limitează consumul zilnic la o bere, un pahar de vin sau lichior
  • atenție la cocktailuri, dulciurile cu rom, gogoșari și castraveți, deoarece și acestea pot da alcoolemii mici, dar detectabile
  • nu consuma alcool atunci când iei medicamente, fără acordul medicului sau farmacistului

Atenție! Consumul de băuturi alcoolice înainte de a urca la volan constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Add comment


Security code
Refresh