Durerea de testicule sau durerea de scrot poate constitui un motiv important de anxietate si îngrijorare pentru bărbați.
Cauzele pot fi de severitate variabilă, de la afecțiuni inflamatoriii (orhită) la urgențe precum torsiunea testiculară. Bărbații care acuză durere de testicule trebuie să se prezinte la medicul specialist urolog pentru o examinare clinică, eventual ecografie testiculară și analize de sânge. Durerea testiculară poate fi însoțită de semne inflamatorii locale (înroșire, edem și creștere a temperaturii scrotului), greață, vărsături, durere la urinare sau ejaculare, durere la contact sexual.
Cauze
- traumatisme – loviturile la nivelul testiculelor pot fi foarte dureroase și se pot uneori însoți de complicații serioase (ruptură testiculară, hematocel).
- torsiune testiculară – constă în răsucirea testiculului în jurul axului vascular propriu. Clinic testiculul apare ridicat și adesea în poziție orizontală. Torsiunea testiculară este mai frecventă la nou-născuți și la băieți între 12-18 ani, rară după 35 ani. Reprezintă o ro-meds.com deoarece întreruperea vascularizației mai mult de 6 ore poate duce la pierderea viabilității testiculului. Reflexul cremasterian este absent, ceea ce diferențiază torsiunea de epididimită. În plus, durerea din torsiune se instalează brusc, față de cea din epididimită care crește progresiv.
- epididimită (inflamația epididimului) – este cea mai frecventă cauză de durere testiculară la bărbații peste 18 ani. La bărbații activi sexual este de cele mai multe ori vorba despre o infecție cu transmitere sexuală (gonoree, Chlamydia) iar la bărbații peste 50 ani cauza este adenomul de prostată. Clinic se constată semne inflamatorii locale – edem, roșeață, căldură.
- torsiune de apendice testicular (hidatida Morgagni) – cauză destul de frecventă de durere testiculară la băieții între 7-14 ani
- hernie inghinală – prin ieșirea unei anse intestinale în scrot, printr-un defect muscular în regiunea canalului inghinal
- orhita (inflamația testiculului) – apare adesea (peste 50% din cazuri) în asociere cu inflamația epididimului – orhiepididimită. La copii orhita apare în contextul infecției cu virusul urlian (parotidită).
- tumori testiculare – cancerul testicular reprezintă o cauză rară de durere de testicule (de obicei este indolor). Auto-examinarea periodică prin palpare constituie o metodă bună de screening a cancerului testicular.
- litiaza urinară – pietrele la nivelul ureterului pot da uneori o durere cu iradiere în regiunea testiculară
- varicocel, hidrocel, spermatocel – pot da disconfort scrotal cronic
- după vasectomie (sindrom dureros post-vasectomie)
- prostatită, gangrenă Fournier
- excitație sexuală fără ejaculare
Diagnostic. Investigații
- sumar de urină, urocultură
- ecografie testiculară
Tratament
- traumatisme fără complicații – antiinflamatoare, aplicații cu gheață
- torsiune testiculară – tratament chirurgical (detorsionare, orhidopexie)
- epididimită – antibiotic (10-14 zile), analgezice, aplicații reci local
- hernie inghinală – tratament chirurgical
- orhită – tratament antiinflamator
Comments