Cancerul testicular reprezinta afectarea neoplazica a testiculelor, aparând cu un risc de 1 la 250 barbati. Este o forma de cancer cu o curabilitate foarte ridicata, de peste 90% (curabilitatea este de 100% în cazurile fara metastaze).
Cauze. Factori de risc
Factorii care cresc riscul de cancer testicular sunt: anomalii de dezvoltare a testiculelor, sindrom Klinefelter, antecedente de criptorhidie (testicul necoborât în scrot), expunere la radiații, infecție HIV, istoric familial de cancer testicular. Europenii au o frecvență mai mare de cancer de testicule decât afro-americanii sau asiaticii.
Tipuri de cancer testicular
Există 2 tipuri majore (95%) de cancer testicular: seminoame și non-seminoame, acestea având originea în celulele germinale. Seminoamele sunt tumori testiculare cu creștere lentă, de obicei localizate doar la nivelul testiculului (poate însă disemina limfatic), care afectează bărbații cu vârste cuprinse între 30-40 ani. Cancerele testiculare non-seminomatoase au o rată de creștere mai rapidă și sunt subclasificate în: coriocarcinom, carcinom embrionar, teratom, tumoră de sac Yolk (sac vitelin). Tumorile stromale testiculare (5% din totalul tumorilor testiculare) sunt reprezentate de tumora cu celule Leydig și tumora cu celule Sertoli.
Semne și simptome
- durere la nivelul testiculului sau abdomenului inferior
- senzație de testicul greu
- umflarea testiculului/scrotului
- ginecomastie
- apariția unui nodul testicular (nedureros)
- semne și simptome ale bolii metastatice (hepatice, pulmonare, cerebrale, vertebrale)
Investigații. Diagnostic
Palparea testiculelor este prima etapă în evaluarea unui nodul comprare dapoxetine online. Se va efectua ulterior și o ecografie testiculară (aspectul este hipoecogen), iar pentru stadializare o tomografie abdominală (CT) și o radiografie toracică. Biopsia nu este recomandată deoarece există riscul de diseminare a celulelor tumorale în scrot. Ca analize se sânge se vor recolta alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionică umană (hCG) și lactat-dehidrogenaza (LDH). Pentru depistarea precoce a cancerului testicular se recomandă auto-examinarea prin palpare. La îndemână este și un test de sarcină, care poate identifica tumorile testiculare secretante de hCG.
Diagnostic diferențial
- varicocel, hematocel
- microlitiază testiculară
- chist epididimar, epididimită, orhiepididimită
- hidatidă Morgagni
Tratament
Tratamentul depinde de tipul de tumoră și de stadiul bolii și poate include chirurgie (orhidectomie cu limfadenectomie), radioterapie (seminoamele sunt sensibile la radioterapie) și chimioterapie (cisplatin, bleomicină, etoposid).