Cum se curață corect urechea?

Urechea are capacitatea uimitoare de a se curata singura, astfel ca orice particula straina care patrunde în canalul auditiv extern are tendinta de a fi scoasa afara.

Conductul auditiv extern (al cărui orificiu se află în centrul pavilionului auricular) este căptușit la interior de un epiteliu care prezintă o secreție continuă de ceară (cerumen), care protejează împotriva bacteriilor, prafului și altor impurități ce pot pătrunde în ureche. În mod normal, ceara adsoarbe toate particulele străine care intră în ureche și împreună cu acestea migrează spre orificiul auditiv extern, de unde este îndepărtată în timpul spălării. O frecvență a spălării urechii de 2-3 ori/săptămână este suficientă pentru a menține curat conductului auditiv extern. Șamponul folosit pentru spălare trebuie să aibă un pH ușor acid  (5, similar pH-ului pielii). Pentru absorbirea umezelii după spălare (care poate favoriza apariția micozelor) se recomandă ștergerea cu colțul unui prosop curat, tamponarea ușoară cu un bețișor de ureche și uscarea cu uscătorul de păr. Bețișoarele de ureche trebuie folosite cu atenție pentru a nu perfora timpanul. Întrucât curățarea urechii cu bețișoarele produce o stimulare vagală, unele persoane ajung să le folosească foarte des doar din plăcere, riscând complicații precum infecții sau dermatită.

La unele persoane poate exista o producție excesivă de cerumen, ceea ce duce la formarea periodică de dopuri de ceară, care duce la scăderea auzului (hipoacuzie). Pentru îndepărtarea acestora fie mergeți la un consult ORL, fie apelați la un tratament la domiciliu: puneți în ureche câteva picături de ulei mineral (sau alte soluții cumpărate de la farmacie) cu ajutorul unei seringi (ținând capul aplecat lateral în jos), apoi puneți un tampon de vată sterilă pe care îl lasați peste noapte. Folosirea bețișoarelor de urechi trebuie evitată deoarece acestea înfundă și mai mult ceara spre timpan, și în plus poate produce și microleziuni la nivelul conductului auditiv extern, favorizând astfel otita externă. Nu folosiți niciodată alte instrumente (pixuri, agrafe) pentru curățarea urechilor.

foto: healthyliving.ocregister.com

Add comment


Security code
Refresh