Pacemakerele gastrice au ap?rut ini?ial ca o form? de tratament pentru gastropareza diabetic?, viagra complica?ie a diabetului în care exist? o evacuare întârziat? a con?inutului stomacului.
Recent au apărut pacemakere gastrice pentru tratamentul obezității, ca o alternativă minim-invazivă la chirurgia bariatrică. Aceste dispozitive funcționează pe un principiu destul de simplu: la ingestia de alimente produc o stimulare a nervului vag, care “păcălește” creierul că stomacul ar fi plin.
Dispozitivul se implantează subcutanat printr-o intervenție laparoscopică, împreună cu senzorul gastric și electrodul de stimulare vagală. Atunci când purtătorul de pacemaker mănâncă, senzorul din stomac este activat și transmite un semnal către dispozitiv, care la rândul lui declanșează un impuls electric ce va stimula electrodul din peretele stomacului – astfel este stimulat nervul vag, care antrenează o serie de modificări neurohormonale ce induc senzația de sațietate. Prin aceste reacții înlănțuite, persoana se oprește din mâncat. Studii derulate în anumite centre din Europa au arătat că purtătorii de pacemaker gastric mănâncă cu 50% mai puțin la fiecare masă și pot scădea în greutate.
Un astfel de dispozitiv este Abiliti (IntraPace), care costă 10000 euro.
Criticii acestor dispozitive spun că același efect (de inducere a sațietății precoce) poate fi obținut prin consumul a câteva pahare de apă înainte de fiecare masă.