Rana pe col (Eroziunea cervicală)

Eroziunea cervical? sau ectropionul cervical reprezint? o modificare fiziologic? ce apare atunci când celulele columnare cresc în afara cervixului uterin ?i determin? apari?ia unei zone inflamate, ask eritematoase, violacee care apare ca erodat? ?i infectat?, ce poate fi vizualizat? cu speculumul.

Suprafaţa vaginală a cervixului e acoperită de un start de celule scuamoase. În eroziunea cervicală, joncţiunea scuamo-columnară se deplasează în afara cervixului, iar epiteliul columnar devine mai violaceu. La pubertate, în timpul tartamentului contraceptiv sau în timpul sarcinii, cervixul se măreşte iar epiteliul columnar de la nivelul canalului cervical pare că se deplasează în afară, pentru a acoperi o parte a cervixului vaginal. Nu trebuie considerată o modificare patologică, deoarece este descoperită frecvent la femeile perfect sănătoase. Cervixul nu este erodat şi nu există niciun fel de ulceraţie locală. Ectropionul cervical este o modificare benignă şi nu este relaţionat cu transformările maligne.

 

Cauze

Eroziunea cervicală este legată de secreţia estrogenică, fiind frecventă la fetele tinere, în perioada sarcinii şi la femeile sub tratament contraceptiv hormonal. Riscul dezvoltării eroziunii cervicale creşte la femeile cu parteneri sexuali multiplii şi la cele care fac duşuri intravaginale sau folosesc produse de igienă intimă iritante (creme, geluri). Traumatismele (examene cu speculum, introducerea a diferite obiecte în vagin), infecţiile cu transmitere sexuală (herpesul genital, sifilisul primar), menţinerea unui tampon în vagin pentru o perioadă mare de timp pot duce la apariţia eroziunii cervicale.

Simptome

Majoritatea femeilor cu ectropion cervical nu prezintă niciun simptom, dar uneori pot apărea secreţii vaginale abundente, metroragii (sângerări între menstre) sau sângerări post-coitale. În lipsa simptomelor, eroziunea cervicală nu are indicaţie de tratament.

Tratament

Dacă simptomele interferă cu calitatea vieţii, eroziunea cervicală poate fi tratată prin cauterizare sau crioterapie, proceduri efectuate în ambulator. Folosirea tampoanelor intravaginale trebuie evitată pentru cel puţin 2 săptămâni de la intervenţia chirurgicală. Înaintea procedurii, medicul va trebui să se asigure că nu există nicio modificare premalignă a colului. Deşi eroziunea cervicală nu este o modificare premalignă, este important ca diagnosticul să fie corect şi leziunea să fie tratată adecvat. În aces sens, în cazul sângerării post-coitale se recomandă efectuarea unui test Babeş-Papanicolau şi a unei colposcopii.

Comments  

# krl 2011-06-10 22:31
in urma unui consult ginecologic am fost diagnosticata cu o rana de sub 2 mm pe colul uterin, am repetat consultul la un alt medic si mi s-a spus ca este col uterin ectropion iar testul babes papanicolau a iesit negativ, fara celule atipice , fara infectii, decat o inflamatie nespecifica. aceasta inflamatie e data de ectropion? mentionez ca am luat anticonceptiona le 2 ani si jumatate cu pauze de cate 3 pana la 6 luni. daca am ectropion ar trebui sa evit contactele sexuale? ca tratament mi s-a prescris ovule cervugid i ovul seara 12 zile. ar trebui sa se retraga sau tratamentul e cauterizarea? multumesc anticipat
Reply | Reply with quote | Quote
# andre 2013-04-11 17:39
buna, azi am primit exact acelasi tratament ptr exact acelasi lucu ca si tine. papanicolau negativ, cultura col negativa, deci nici o infectie. un alt dr mi-a spus ca trebuie cauterizata, iar cel de azi a spus ca nu e cazul, nu este o boala, va trece cu prima nastere pe cale vaginala si nefiind o leziune premaligna nu are rost sa ma alarmez.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh